Доступність посилання

ТОП новини

Стріляти у ворога я готова – жінка-доброволець


Львів – У перші дні, коли оголосили загальну мобілізацію в Україні, у військові комісаріати Львова прийшли тисячі львів’ян. Зараз уже немає такої масовості. Серед тих, хто хоче захищати свою державу, є не лише чоловіки, але й жінки.

«Треба боятись не мертвих, а живих», – ці слова своєї бабусі Тетяна Турчина нині переосмислює по іншому, через призму кривавих подій, що відбулись упродовж останніх місяців в Україні. Потрібно боятись не смерті, а життя без майбутнього, без перспектив.

«Я маю плани на життя, хочу чогось досягти, уже чогось досягла. Але в Україну можуть прийти люди, які не дадуть цього зробити, а співпраця з Росією – це крок назад, загарбання України Росією – це просто повернення в минуле. Обдумуючи для себе, я зрозуміла, що не боюсь іти воювати і ризикувати життям», – наголошує Тетяна Турчина.
Тетяна Турчина
Тетяна Турчина

Дівчина готова захищати українців і державу

Без вагань одразу і записалась у військовому комісаріаті Львова добровольцем. Тетяна професійно займалась самбо і дзюдо, є майстром спорту, стрибала з парашутом, любить екстремальні види спорту, для неї не страшні ані спека, ані мороз. Дівчина має навіть посвідчення мисливця.

«Чи зможу я вистрілити в людину? Ні, не зможу, – зауважує вона. – Чи зможу вистрілити у ворога? Мабуть, так. Бо людина, яка прийшла завоювати, вона не буде рахуватись, чи це жінка, чи дитина. Бо досвід воєн показує, що ворог не рахується ні з чим. Чи готова я захистити Україну, людей, які тут живуть, – я готова стріляти у ворога».

У Путіна гітлерівські плани

Рідні і друзі здивовані, що Тетяна готова йти добровольцем захищати країну, але вірять, що все мине, і це лише її вигадки, та й не розуміють, що розумній, успішній молодій людині робити у війську.

«Одне, коли внутрішня боротьба у країні, а інше, коли приходить зовнішній загарбник. Бо здавши одну позицію, завтра заберуть наступну. Крим, думаю, буде лише перша сходинка, це дослідний майданчик, мовляв, спробуємо, подивимось. Знаючи апетити Росії і досвід її поведінки на світовому просторі, це спроба – з’їмо Крим і підемо далі. Якби лише щодо Криму було питання чи Донецька, але вони не зупиняться на Україні. Це Європа розуміє. Це нагадує гітлерівські плани», – зауважує Тетяна Турчина.

«Жити без перспектив – страшно»

Тетяна Турчина має своє підприємство «Піар студію «Конквест», а коли почався Майдан, була його учасником у Львові. Як і більшість нині українців, вона ніколи не могла подумати, що житиме у час, коли буде небезпека війни, що вона вирішить стати добровольцем. Дівчина мріє жити у спокійній і стабільній країні, де б закони були однакові для усіх.

«Мені хочеться мати дітей, але чи хочу зараз, я не впевнена, не хочу, щоб мої діти мали таке майбутнє, яке є зараз. Сподіваюсь, що це зміниться і буде бажання їх народжувати», – каже вона.

Якщо доведеться йти добровольцем воювати за Україну, то Тетяна Турчина хотіла б потрапити у військово-десантні війська або військово-морські сили. Насправді, розмовляючи з дівчиною, годі уявити, що невдовзі вона може одягнути військову форму… Але жити без перспектив, каже, ще страшніше.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG