Доступність посилання

ТОП новини

У Чехії мітингують «за вашу і нашу свободу» через Крим


У Чехії мітингували через Крим
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00
У кількох містах Чехії в суботу мітингували проти російської окупації України під гаслом «За вашу і нашу свободу».

Акції організували громадські організації чехів та українців, які живуть у Чехії.

На мітингу у столиці Празі колишній міністр закордонних справ Чехії Карел Шварценберґ назвав дії Росії у Криму прямою окупацією та очевидним порушенням міжнародного права.

«Ми двічі пережили іноземні війська на нашій землі, тому сьогодні ми ясно маємо висловити солідарність із Україною», – сказав Шварценберґ.

Учасники мітингу тримали плакати з порівнянням російського лідера Володимира Путіна з нацистським вождем Адольфом Гітлером.

На запитання Радіо Свобода, чи бачить він паралелі між цими керівниками, Шварценберґ відповів: «Я не хочу порівнювати ці дві особистості, бо я для цього не досить добрий психолог, але підхід у двох випадках був однаковий».

Послання учасникам мітингу у Празі передала російська дисидентка і правозахисниця Валерія Новодворська. Вона закликала український народ не покладатися на Захід.

«Крим – це перший крок, пробний камінь. Мета бандитів, які напали на вас, – зробити Україну протекторатом імперії. Ви повинні захищати свою Україну, не шкодуючи свого життя, як Небесна Сотня на Майдані. Ви повинні захищати свою честь. Розраховувати на Захід не варто. Захід допомагає лише тому, хто захищається сам, хто чинить опір», – мовиться у зверненні Новодворської, яке зачитала балерина Чеського національного театру Іванна Іллєнко.

Чеський сенатор Яромір Штєтіна у своєму зверненні, яке передали на мітинг у Празі, повідомив, що в останні дні майже не спить, бо стежить за подіями, зокрема, в Україні. На його думку, в Європі триває війна, яку демократії проголосила Луб’янка, яка «бреше, дезінформує та готує ґрунт для подальшого розширення путінської імперії».

«Вона проникає до наших думок, до медіа, до європейських і чеських установ, отруює душі і свого власного, російського, народу», – вважає Штєтіна.

Учасники мітингу вигукували «Слава Україні», «Слава героям», «Путіну ганьба». Під час зібрання звучали пісні, які написали чехи після вторгнення військ Варшавського пакту до Чехословаччини 1968 року, гімни Чехії та України.

Представники української громади подякували чехам за підтримку, зокрема, за те, що Чехія прийняла на лікування 38 громадян України, поранених у лютому на Майдані в Києві.

В акції у Празі взяли участь сотні людей.

Крім чеської столиці, мітинги під гаслом «За вашу і нашу свободу» в суботу ввечері відбулися і в інших чеських містах – Брні, Плзені і Карлових Варах.
XS
SM
MD
LG