Доступність посилання

ТОП новини

Чи збідніють працюючі пенсіонери в Україні?


Київ – Мінфін пропонує зменшити виплати працюючим пенсіонерам удвічі – таку інформацію наводять українські та російські медіа, посилаючись на джерела в уряді. Кабмін, зі свого боку, говорить лише про свій загальний намір скоротити бюджетні витрати цього року. Натомість у парламентській більшості запевняють, що зменшувати пенсії може лише Верховна Рада, але наразі такі законопроекти навіть не розглядаються, та й у майбутньому депутати їх навряд чи підтримають.

Пенсії для працюючих українців пенсійного віку зменшаться удвічі, про це повідомляє видання «Комерсант» з посиланням на свої джерела в мінфіні. Журналісти видання запевняють, що отримали копію плану заходів з оптимізації бюджету, в якому зокрема передбачається скоротити річний бюджет держави на 60-80 мільярдів гривень. Одним із заходів такої оптимізації нібито має стати зменшення пенсійних виплат, зокрема – пенсія для тих, хто продовжує працювати, буде удвічі меншою, але не нижчою за мінімальну, ці обмеження пропонують запровадити упродовж місяця. Натомість – уряд хоче зменшити оподаткування фонду заробітної плати на підприємствах.

Міністерство фінансів оприлюднило програму діяльності Кабміну, в якій дійсно передбачається оптимізація бюджету та скорочення його видатків. Детальнішої інформації про свої пенсійні плани в Мінфіні не надають. Тим часом – російські медіа поширюють інформацію про подвійне скорочення пенсій в Україні як доконаний факт.

Депутат від «Батьківщини» Андрій Павловський вважає це одним з елементів інформаційної війни з Україною, і запевняє, що в парламенті немає навіть законопроектів про зменшення пенсій.

Держава має гроші на виплату всіх пенсій упродовж двох місяців. А далі – ми матимемо перші результати відновлення економіки за рахунок тих 15 мільярдів євро, які Україні має намір надати ЄС
Андрій Павловський
«Це закидає російська пропаганда, щоб посіяти неспокій та нестабільність. Зараз держава має гроші на виплату всіх пенсій упродовж двох місяців. А далі – ми матимемо перші результати відновлення економіки за рахунок тих 15 мільярдів євро, які Україні має намір надати ЄС і такої ж суми – від МВФ», – пояснює депутат.

В українському уряді запевняють, що частину цих коштів ЄС має намір надати як кредит під низькі відсотки, частина – надійде як гранти на розвиток певних галузей, які не буде потрібно повертати.

Порятунок бюджету – чи схема «подвійного обкрадання» пенсіонерів?

Проте, низка експертів з соціальної політики – менш оптимістичні. Так експерт Фонду суспільної безпеки Юрій Гаврилечко очікує, що за рахунок скорочення пенсій мінфін планує зекономити 20-25 мільярдів на рік

В середньому працюючий пенсіонер передає державі кошти на більшу частину пенсії, яку отримує
Юрій Гаврилечко
«Готується подвійне обкрадання пенсіонерів. По-перше, працюючі люди пенсійного віку вже повністю заробили своє право на повноцінну пенсію ( завершився період страхових виплат, тобто пенсійних внесків). По-друге, вони працюють та продовжують платити до пенсійного фонду, хоча вже не зобов’язані. Відтак, в середньому працюючий пенсіонер передає державі кошти на більшу частину пенсії, яку отримує», – розповідає Юрій Гаврилечко.

Він згадує про те, що працюючі пенсіонери вже втратили частину доплат до пенсії завдяки спробам пенсійної реформи попередньої влади. В умовах, коли бюджет не має коштів для повної виплати пенсій, Юрій Гаврилечко радить державі потроху друкувати гривню, але щоб обсяг цієї емісії не перевищував дефіциту пенсійного фонду. В такому випадку, прогнозує експерт, щорічна девальвація гривні зросте несуттєво, до того ж її можливі негативні наслідки можна буде компенсувати стимулюванням економічного зростання (через дешеві кредити та поліпшення умов ведення бізнесу).

Зменшення пенсії до мінімального розміру тим, хто працює – це лише пропозиції, які навіть не оформлені у вигляді законопроекту, зауважив депутат-ударівець, заступник голови комітету Верховної Ради з соціальної політики Павло Розенко. Якщо ж законопроект буде, парламентська більшість навряд чи проголосує за зменшення пенсій пересічним українцям.

Запровадження пенсійної реформи не може зводитися до зменшення пенсій тим чи іншим категоріям, ці пропозиції не матимуть перспективи у парламенті
Павло Розенко
«Без парламенту Мінфін не має права запроваджувати жодного пенсійного обмеження. На мій погляд, запровадження пенсійної реформи не може зводитися до зменшення пенсій тим чи іншим категоріям, ці пропозиції не матимуть перспективи у парламенті. Якщо дж законопроект розподілятиме кошти справедливо, зі скасуванням спецпенсій, і паралельно потрібно буде обґрунтовано скорочення виплат працюючим пенсіонерам – тоді законопроект можуть підтримати», – прогнозує депутат-ударівець.

Водночас Павло Розенко наголошує, що пенсійне законодавство не має зворотної сили: зміни стосуватимуться лише тих українців, хто піде на пенсію вже після ухвалення законів з тими чи іншими пенсійними обмеженнями. Винятком із цього правила може стати лише скасування урядових та інших спеціальних пенсій.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG