Доступність посилання

ТОП новини

Росію не влаштовують пропозиції США про вихід із кризи навколо України – Лавров


Володимир Путін (л) і Сергій Лавров (п) під час зустрічі в резиденції «Бочаров ручей» у Сочі, 10 березня 2014 року
Володимир Путін (л) і Сергій Лавров (п) під час зустрічі в резиденції «Бочаров ручей» у Сочі, 10 березня 2014 року
Запропонована США концепція пошуку виходу з кризи навколо воєнного вторгнення Росії до України «не дуже влаштовує» Москву, заявив сьогодні міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров.

Як заявив міністр, доповідаючи про становище президентові Володимирові Путіну в державній резиденції в місті Сочі, він проти того, що США говорять про «наявність нібито конфлікту між Росією і Україною» і про визнання нинішньої влади України. Лавров знову заявив, що ситуація з новою українською владою «створена державним переворотом», повідомила прес-служба Кремля.

За словами Сергія Лаврова, у п’ятницю державний секретар США Джон Керрі передав йому «папір» із цими неприйнятними для Росії пунктами, а на пропозицію Москви прибути з візитом перетелефонував у суботу про те, що хоче відкласти цю поїздку. Відтак, сказав Лавров, Керрі переслав «новий, додатковий папір», який знову викликав у Москві «дуже багато питань».

За словами Лаврова, він підготував пропозиції Росії у відповідь і хоче доповісти про них Путіну. На цьому прес-служба Кремля поставила трикрапку і про суть цих пропозицій не повідомила.

Згаданий Лавровим документ США, переданий у п’ятницю, з’явився після розмови президента США Барака Обами з російським президентом. У тій розмові, як повідомив Білий дім, Обама наголосив Путіну: дії Росії порушують суверенітет і територіальну цілісність України, і це привело США до низки кроків у відповідь у координації з європейськими партнерами.

Іще є можливість вирішити становище дипломатичним шляхом, із урахуванням інтересів Росії, народу України і міжнародної спільноти, сказав тоді Обама. Цей шлях передбачає, що уряди України і Росії проводять прямі переговори за сприяння міжнародної спільноти, міжнародні спостерігачі забезпечать дотримання прав усіх українців, у тому числі й росіян за національністю, російські війська повертаються на свої бази, а міжнародна спільнота далі разом допомагає українському народові напередодні травневих виборів, зазначив американський президент російському.

А в суботу у згаданій Лавровим телефонній розмові Керрі попередив Москву, що її подальші дії в Україні «закриють будь-який простір, який іще лишається для дипломатії». Такими діями США вважають продовження Росією воєнної ескалації і провокацій у Криму та в інших частинах України, а також кроки до анексії Криму до Росії.
XS
SM
MD
LG