Доступність посилання

ТОП новини

ДЕЗА ДНЯ, 10 березня. ЗМІ Росії обурюються тим, чого не було


10 березня російські ЗМІ активно розповсюдили заяву МЗС Росії, в якій воно висловило своє «обурення» ситуацією на сході України.

«У Росії обурені тим свавіллям, яке зараз панує у східних областях України в результаті дій бойовиків так званого «правого сектору» за повного потурання нової влади, як вона себе називає. Справа дійшла до того, що 8 березня в місті Харкові добре екіпіровані люди в масках із вогнепальною зброєю відкрили стрілянину по мирних демонстрантах. В результаті є поранені.

Дніпропетровська міліція затримала сімох російських журналістів, мотивуючи це тим, що їх цікавили лише «окремі провокаційні сюжети». Одне слово, «свобода ЗМІ» в лапках у дії».
Як ЗМІ висвітлюють ситуацію в Криму?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

В МВС України не підтверджують стрілянини, а в МЗС – затримання журналістів

Як вдалося з’ясувати Радіо Свобода, співробітниками МВС України жодного випадку, описаного російським МЗС – стрілянини 8 березня в Харкові – зареєстровано не було, що підтвердили в прес-службі відомства. На жаль, трагічна стрілянина в цьому східному українському місті на вихідних, що минули, справді мала місце, але 9 березня. Саме в неділю, 9-го числа, невідомі відкрили вогонь в кафе «Норма» на проспекті Леніна, внаслідок чого загинуло двоє людей, ще одну людину поранили. Про це повідомив особисто начальник слідчого управління ГУ МВС України в Харківській області Микола Фоменко. Обидва загиблих були мешканцями Харкова. Але МЗС Росії вважав за потрібне розповісти саме «про стрілянину по мирних демонстрантах», звинувативши в цьому без суду й слідства «Правий сектор».

Щодо затримання російських журналістів, то МЗС України офіційно заявило, що такий факт не підтверджується. Але, окрім спростування цього факту офіційною владою, варто зауважити, що російські МЗС та ЗМІ, побачивши наступ на свободу слова в цьому непідтвердженому факті, не побачили чогось подібного у вимкненні українських каналів у Криму.

Так, телеканал «Россия 24», посилаючись на міністра інформації Автономної Республіки Крим Дмитра Полонського, заявив, що українські телеканали були вимкнені «з юридичних причин», а також «виходячи з моральних принципів», бо «всі українські телеканали строго цензурувалися нелегітимною київською владою та транслювали тільки одну точку зору».

ЗМІ Росії розповідають про націоналістів із «білою речовиною» в Севастополі, а про викрадених українців – ні слова

Переймаючись «свавіллям» у східних регіонах України, зокрема стріляниною і затриманнями російських журналістів, російські ЗМІ, однак, зовсім не переймаються фактами викрадень українських журналістів, активістів та військових, що мали місце 9-10 березня в Криму, що підтверджено різними джерелами.

За останні дві доби були затримані невідомими й вивезені невідомо-куди активістки Автомайдану Олександра Рязанцева, Катерина Бутко, журналістка «Українського тижня» Олена Максименко, водій, який віз журналістів до Криму, Євген Рахно, лідер Всекримської української ради Андрій Щекун, голова піклувальної ради Української школи-гімназії Сімферополя Анатолій Ковальський, командир української військової частини, підполковник Володимир Садовик, очільник осередку Української республіканської партії в Севастополі Ігор Кірющенко. Радіо Свобода не вдалося знайти матеріалів про ці прикрі випадки в російських провладних ЗМІ.

Натомість, приміром, канал «Россия 24» у день викрадення українських активістів та журналістів розповідав історію про затримання в Севастополі на мітингу на честь 200-річчя Тараса Шевченка «провокаторів», які вигукували націоналістичні гасла, приїхали до Криму, за твердженням цього каналу, із Західної України та мали при собі «ніж, пістолет, наркотики та білу речовину, яка спричинює зупинку серця». На камеру один із затриманих розповів, що виступає за єдність України. Кадри нібито спричиненої ними стрілянини чи вигукування націоналістичних гасел сюжет російського телеканалу не містить.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG