Доступність посилання

ТОП новини

Над Польщею і Балтикою літатимуть американські F-16


Літак F-16
Літак F-16
Варшава – До Польщі прибувають американські літаки F-16. 12 літаків-винищувачів перетранспортують зі США на польську землю до четверга. Вони візьмуть участь у дострокових навчальних маневрах НАТО, які відбудуться на польській території. Про це повідомили в понеділок прем’єр-міністр та міністр оборони Польщі. Представники польського уряду наголошують на тому, що Варшава дуже серйозно ставиться до того, що відбувається в Україні.

Томаш Семоняк, міністр оборони Польщі повідомив, що спільні польсько-американські маневри на польській території планувалися давно. Проте, каже він, тиждень тому Варшава звернулася до Вашингтона з проханням про прискорення терміну проведення маневрів повітряних сил, а також збільшення їхніх масштабів. За його словами, позитивна відповідь американців була негайною.

Міністр перелічує: «Це 12 літаків F-16, 300 осіб персоналу, плюс уся обслуга, транспортні літаки. Побачимо, ми розглядаємо різні варіанти. Я хочу виразно на цьому наголосити – це було наше прохання до США, ми дуже цінуємо те, що їхня реакція була настільки швидкою і відчутною».

Офіційну версію прибуття заокеанських F-16 до Польщі представило бюро інформації польського міністерства оборони. Згідно з цим повідомленням, поява американських літаків у Польщі – це розширення запланованих раніше авіаманеврів Aviation Detachment. F-16 підтримають місію патрулювання повітряного простору над Литвою, Латвією та Естонією, які не мають своєї військової авіації.

Як довго американські винищувачі дислокуватимуться в Польщі?

Представники польського уряду звертають увагу на те, що рішення про запрошення американських літаків до Польщі співпало в часі з відзначеннями 15-річчя польського членства в НАТО. З цієї нагоди прем’єр-міністр Дональд Туск говорив про далекоглядність польської оборонної політики. Польща, наголосив він, єдина держава в НАТО, яка впродовж останніх років помітно збільшила інвестиції в свою обороноздатність. За його словами, протягом останнього десятиліття ці інвестиції збільшилися аж на 25 відсотків.

«Знаючи, що ми можемо розраховувати на наших союзників, ми водночас пам’ятаємо, що тільки той може розраховувати на підтримку союзників, хто спроможний сам якомога довше оборонятися», – пояснює Туск.

Прем’єр-міністр наголосив, що нині Польща зобов’язана переконати всі європейські держави дуже серйозно поставитися до подій в Україні. За його словами, справа України – це питання майбутнього і безпеки всього Євросоюзу. Дональд Туск також заявив, що розмовлятиме з канцлером Німеччини Анґелою Меркель про необхідність швидкого унезалежнення Європи, а передусім Німеччини від російського газу. За його словами, таке унезалежнення потрібне, щоб у критичних ситуаціях ЄС міг оперативно ухвалювати важливі рішення, не озираючись на Росію.

Заяви Туска та Сємоняка прокоментував генерал Марек Дукачевський, колишній керівник Військової інформаційної служби. Генерал звертає увагу на те, що 12 американських F-16 – це немала кількість, зважаючи на те, що всього у польській армії є 48 літаків цього типу. Він говорить, що американські винищувачі дислокуватимуться на території Польщі доти, допоки поляки не перестануть побоюватися за свою безпеку.

За словами генерала, ці побоювання спричинені згодою Ради Російської Федерації на прохання президента Путіна щодо використання військ на території України. Поява російських військ біля кордонів Польщі, каже генерал, становила б реальну загрозу для польської безпеки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG