Доступність посилання

ТОП новини

Екс-міністр оборони США вже порадив думати про Балтику


У Чорному морі розпочались спільні навчання союзників НАТО – США, Болгарії та Румунії. Тренування відбуваються поблизу територіальних вод України. У навчаннях бере участь американський есмінець з ударної групи, яку очолює авіаносець «Джорж Буш». Разом з американцями у тренуваннях беруть участь одне болгарське та три румунські судна. Навчання триватимуть кілька днів.

Водночас у Польщі розпочалися військово-повітряні навчання з використанням винищувачів. Їх також проводять разом зі США. Пентагон дислокував до Польщі 12 літаків та три сотні осіб технічного персоналу. Чи означають ці маневри готовність США брати участь у можливому військову конфлікті проти Росії?

Голова Об’єднаного комітету начальників штабів збройних сил США Мартін Демпсі заявляє, що США готові підтримати своїх союзників по НАТО в разі загострення конфлікту в Україні. Генерал висловив сподівання, що ситуацію в Криму вдасться розв’язати дипломатичним шляхом, але США готові застосувати силу. Він пояснив, що введення військ у Крим під притекстом захисту російського населення загрожує усім країнам Європи, де компактно проживають етнічні росіяни. Детально план захисту країн НАТО Демпсі описав під час слухань у Конгресі на початку тижня:

«За останні кілька днів я поспілкувався зі своїми колегами по НАТО, а саме з військовими країн Балтії та Східної Європи. Вони дуже занепокоєні. Вони вимагають наших гарантій їхньої безпеки. Під час розмов ми погодились опрацювати план для посилення безпеки та запобіганню подальшої російської агресії. Ми погодились, що разом повинні опрацювати план збереження суверенітету та гарантування безпеки українському народу. Для цього шлях один – всі союзники мають діяти скоординовано».
Ця заява, найближча до декларації готовності військового втручання, яка пролунала з вуст американських високопосадовців. Під час брифінгу в Пентагоні прес-секретар Пентагону адмірал Джон Кербі розповів, що Міністерство оборони перебуває в тісному контакті з українськими військовими. Українська сторона зокрема попросила поділитися експертизою у сфері реагування на надзвичайні ситуації та гуманітарні катастрофи.

Адмірал Джон Кербі сказав:

«Це була дискусія на тему допомоги, яку США можуть надати Україні. Не буду вдаватися до деталей. Міністр оборони сказав, що він розгляне їх прохання».

Цивільне командування говорити на цю тему з пресою відмовляється, і потенційні кроки адміністрації США в Україні намагаються проаналізувати колишні командувачі. На думку колишнього міністра оборони США Роберта Ґейтса, США мало що зможе зробити в Криму. Він закликає краще зосередитися на захисті союзників по НАТО, що межують з Україною та Росією:

«В нас немає прямих військових варіантів. Я думаю, що ці санкції, які зараз обговорюються, та дії, до яких вже вдалися, такі як візові обмеження та потенційно заморожування рахунків певних осіб – я не думаю, що це вплине на Путіна. Я думаю, що найкраще, що ми зможемо зробити, так це протиставити його політиці збирання земель під контролем Москви нашу власну довгострокову стратегію».

«Я переживаю за країни Балтії. Я аплодую рішенню відправити додаткові літаки для охорони повітряного простору над країнами Балтії – Литвою, Латвією та Естонією. Це правильні кроки, і ми мусимо посилити нашу військову співпрацю з Польщею. Я думаю, що європейці з нашою допомогою, мусять прискорювати роботу над побудовою Південного потоку, аби отримувати газ, що не йде по території Росії та України. Отже, ми мусимо показати Росії, що вона отримає довготермінові наслідки за свою агресивну поведінку, але наші тактичні кроки обмежені».

А от колишній віце-президент адміністрації Джорджа Буша Ричард Чейні так не вважає. В інтерв’ю каналу CBS він заявив, що можливість військової участі США в конфлікті на території України мусить серйозно розглядатися. До того ж він порадив у відповідь на поведінку Росії повернутися до старих планів розмістити системи протиракетної оборони на території Чехії та Польщі.

Загалом, говорять військові експерти, офіційно США лише тоді заявлять про готовність американських збройних сил брати участь в конфлікті на території України, коли вони будуть готові це негайно робити. У Пентагоні все ще сподіваються, що конфлікт вдасться розв’язати дипломатичним шляхом. Але військові маневри в Чорному морі та в Польщі свідчать по те, що Пентагон розглядає і інші варіанти.

І для того, аби Україна отримала військовий захист США, їй не потрібно ані бути членом НАТО, ані оголошувати антитерористичну операцію в Криму. Будапештський меморандум покладає на США та Великобританію політичне зобов’язання захищати суверенітет та територіальну цілісність України. А статут ООН дозволяє Україні як оголошувати військові дії для захисту власної території, так і звертатися до інших країн-членів ООН за допомогою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG