Доступність посилання

ТОП новини

Рада закликає країни-гаранти зберегти територіальну цілісність України всіма засобами


Верховна Рада України звернулася до країн-гарантів безпеки України з закликом зберегти територіальну цілісність країни, застосовуючи всі можливі заходи – дипломатичні, політичні, економічні й військові.

За звернення на сьогоднішньому засіданні проголосували 263 народні депутати з 322 зареєстрованих у залі.

«Верховна Рада України звертається до Великої Британії, Північної Ірландії, США як до країн-учасниць меморандуму про гарантію безпеки й у зв’язку з приєднанням України до договору про нерозповсюдження масової зброї, з проханням виконати свої зобов’язання відповідно до його положень і застосувати всі можливі дипломатичні, політичні, економічні та військові заходи для негайного припинення агресії та збереження незалежності й суверенітету наявних кордонів України», – йдеться у зверненні.

Парламент також звернувся до Росії як до країни, яка підписала Будапештський меморандум, «негайно вивести війська з території України та припинити агресію проти української держави, гарантувати її територіальну цілісність і незалежність».

Будапештська угода – Меморандум про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї — міжнародний договір, укладений 5 грудня 1994 року між Україною, США, Росією і Великою Британією про без’ядерний статус України. Угода була підписана в Будапешті і містить пункти, що надають Україні гарантії її суверенітету і безпеки.
XS
SM
MD
LG