Доступність посилання

ТОП новини

Путін проти США і ховається за Януковича в агресії проти України (світова преса)


Світова преса інформує, що президент Росії Володимир Путін відхилив на початку цього тижня пропозиції США щодо врегулювання кризи довкола України. США вимагають від Росії, як ідеться у передовицях світових видань, негайного виведення з України російських військ та промосковських воєнізованих груп, скасування референдуму 16 березня в Криму, утримання від розгляду Держдумою Росії питання щодо приєднання Криму до Російської Федерації, а також закликають до прямих переговорів з нинішньої владою Києва. Впливові світові видання зауважують також, що Путін і надалі робить ставку на колишнього президента України Януковича, котрий, ховаючись у Росії, знову заявив у вівторок, що він легітимний президент і дуже скоро повернеться в Україну. Оглядачі також не оминули оперативної реакції ОБСЄ щодо незаконності референдуму 16 березня в Криму. Газети звертають увагу на те, що країни ЄС фактично домовилися про реалізацію санкцій проти Росії у три етапи. Експерти зазначають, що в Європі схильні піти й на економічні жертви, щоб зупинити брутальне порушення міжнародних норм з боку Росії.

Впливова The Wall Street Journal акцентує увагу на тому, що від початку цього тижня президент Росії відхилив пропозиції США щодо негайного виведення російських військ і проросійських збройних формувань з території України, включно, насамперед, з Кримом, та скасування незаконного, з точки зору міжнародного права, референдуму про приєднання півострова до Росії, призначеного владою автономії на 16 березня всупереч Конституції України. Росія також не погоджується на контакти з новою владою в Києві за участі міжнародної контактної групи та на спільне розслідування звинувачень режиму Януковича в корупції та насильстві і гарантування проведення президентських виборів в Україні, призначених на 25 травня. Росія, як пише видання, відмовляється визнавати нову владу України і твердить, що її вірний союзник, колишній президент України Віктор Янукович, був нібито незаконно скинутий внаслідок перевороту. Керівник МЗС Росії Сергій Лавров знову повторив у понеділок звинувачення на адресу США, що ті схвалили переворот в Україні. Видання наголошує, що до сьогодні спільні зусилля США, ЄС та інших країн світу щодо налагодження прямих переговорів Москви з нинішньою владою в Україні не дали результатів. Безрезультатно закінчилася і Рада безпеки ООН минулої ночі в Нью-Йорку.

Польська Gazeta Wyborcza інформує про заяву колишнього президента України Віктора Януковича, яку він прочитав у вівторок у російському південному місті Ростові-на-Дону. Видання зауважує, що, згідно з цією заявою, Янукович надалі вважає себе президентом України та верховним головнокомандувачем її збройних сил і обіцяє скоро повернутися в Україну. Видання також додає, що Янукович після проголошення цієї заяви відразу ж поспішно залишив залу попри
, численні запитання журналістів.

Ще одна польська газета, Rzezcpospolita, цитує експертів, котрі вважають, що даний виступ Януковича в Ростові-на-Дону означає, що він є «ідеальним засобом для виправдання російської інтервенції в Україні».Вони наголошують, що з цим виступом Януковича «Росія посилює інтервенцію в Україні і попереджає, що готується до невизнання виборів 25 травня». Газета також інформує, що проросійські сили в Криму оголосили у вівторок у стінах Верховної Ради Криму декларацію незалежності від влади у Києві.

Американська The Washington Post пише про те, що Білий дім не полишає сподівань на мирне і міжнародно-правове вирішення української кризи з урахуванням інтересів всіх сторін, включно з інтересами Росії в Україні. Адміністрація США попереджає Москву, що є ще «час, щоб відійти від конфронтації». Видання з Вашингтона також подає реакцію ОБСЄ на запрошення нинішньою владою Криму її спостерігачів на референдум, призначений на 16 березня. Офіційно ОБСЄ заявило на це, що не визнає такого запрошення, бо у справі Криму таке запрошення мало б надходити від влади України.

Австрійська Die Presse інформує, що керівники країн ЄС домовилися про санкції проти Росії щодо порушення Москвою міжнародного права шляхом військової агресії проти України. Видання зауважує, що санкції вводяться у три етапи, коли перший із них уже задіяний. Якщо Росія не погодиться на співпрацю з міжнародною контактною групою і переговори з нинішньою владою в Києві, почнуть діяти санкції другого етапу. Третій етап санкції ЄС проти Москви стартує у разі остаточної анексії Криму Росією.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG