Доступність посилання

ТОП новини

Що хотіла сказати Росія устами Януковича? (Огляд преси)


Київ – Нічого нового Віктор Янукович не сказав, констатує газета «День». Його спіч вписується в канву російської пропаганди, в позицію, яку займають росіяни і всередині країни, і на міжнародній арені. Янукович читав текст по шпаргалці, написаній росіянами, і аудиторія цього меседжа була, перш за все, внутрішньоросійська. Це звернення було спрямоване на те, щоб підтвердити російським виборцям правильність дій керівництва Росії. Ніякого іншого впливу на інші аудиторії, цей брифінг мати не може, переконаний експерт газети. Слова ж колишнього гаранта про «темні сили Заходу» належать до серії неадекватних оцінок, думок і пропозицій, які були озвучені Януковичем. Його промова зводилася до того, щоб сконструювати паралельну реальність, перш за все, російською владою для росіян, які можуть у це повірити. Про це йдеться в статті «Вихід номер два..., або Що хотіла сказати Росія устами Януковича?».

«Бліцкригу» не вийшло – і через десять днів після початку російської інтервенції Україна зберігає військову присутність у Криму. Як переконує газета «Україна молода», Кремль чи не найбільше на півострові нервує саме присутність українських Збройних сил. Експерт видання вважає, що вони повинні будь-що протриматися до референдуму 16 березня. Російські війська не перейдуть до збройного протистояння до дня референдуму. Оскільки в іншому випадку втрачається сам сенс його проведення. Водночас будь-яка спроба українських військ чинити опір із застосуванням зброї або будь-яка спроба Києва провести військову операцію в Криму буде негайно використана для «захисту» Криму Росією від «бандерівських військ». І тоді Україна втратить Крим. Тоді як, за інформацією видання, після проведення нелегітимного референдуму Росія не зможе й далі підтримувати сьогоднішню ситуацію в Криму. А Україна зможе апелювати до міжнародного співтовариства, вказуючи на нелегітимність референдуму. Тобто сьогодні головне – щоб українці стояли до 16 березня, підсумовує експерт.

Самопроголошена влада Автономної Республіки Крим ухвалила низку рішень, які можуть мати катастрофічні наслідки для економіки півострова і добробуту всіх його мешканців. Експерти газети «Факти» вважають, що в разі відокремлення Криму від України, місцевим жителям доведеться мати справу з багатьма проблемами: перебоями з водою, світлом і газом, а також безгрошів'ям.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG