Доступність посилання

ТОП новини

У Харкові під час проросійського віча хочуть провести «референдум»


Громадське об’єднання «Захисників Харкова», що об’єднує громадські й політичні організації проросійських поглядів, планує у неділю, 16 березня, на площі Свободи в Харкові провести віче-референдум, куди винести питання про федералізацію Харківської області.

«Запитання буде в тексті бюлетеня, його не виголошуватимуть з трибуни на вічі, воно звучить так: федералізація і самовизначення Харкова і Харківської області. За чи проти?» – повідомив Радіо Свобода член виконкому «Віча Харкова» Єгор Логвинов.

За його словами, для проведення на площі Свободи референдуму будуть встановлені до 200 урн для голосування. У бюлетені людина, яка голосуватиме, має написати своє ім’я і прізвище, за бажанням мобільний телефон, дані паспорта у них необов’язкові. Результати референдуму організатори обіцяють озвучити за добу-дві. Також на площі під час віча збираються ухвалити резолюцію з проханням до Росії про допомогу.

«Я думаю, що під час віча ми ухвалимо резолюцію, в якій йтиметься про те, що беремо владу в свої руки, що всі силові структури мусять бути підпорядковані нашому виконкому, а також проситимемо віче підтримати нас у зверненні до Росії щодо прохання про допомогу. Ми проситимемо будь-яку допомогу від Росії», – наголосив активіст «Віча Харкова» Єгор Логвинов.

«Захисники Харкова» збираються про результати референдуму повідомити міжнародні організації: ООН, ОБСЄ та Росію. Вони також запрошують міжнародних спостерігачів до Харкова, щоб відстежити волевиявлення людей.

При цьому на прес-конференції членів виконкому «Віча Харкова» спостерігалася розбіжність у поглядах на формулювання питання, що буде міститися в бюлетені, а також щодо процедури і легітимності результатів з юридичного погляду.

Ігор Масалов, голова фонду «Честь і гідність», заявив, що рішення про проведення місцевого референдуму з питань федерації чи мови має бути ухвалене депутатами Харківської обласної ради.

«Я б не сказав, що це буде референдум у чистому понятті цього заходу, це, скоріш, соціологічне опитування громадської думки», – заявив член виконкому «Віче Харків» Ігор Масалов. На уточнювальне запитання Радіо Свобода він сказав, що людям на площі Свободи говоритимуть про участь у референдумі, а не соцопитуванні.

Очікується, що в неділю буде озвучене ім’я «народного губернатора», який відстоюватиме інтереси Харківської області. «Захисники Харкова» повідомили, що не визнають київську нову владу, тому вважають, що регіон не має відправляти туди податки та інші платежі.
XS
SM
MD
LG