Доступність посилання

ТОП новини

Генпрокуратура попереджає Слідчий комітет Росії не втручатися у внутрішні справи України


Генеральна прокуратура України заявила сьогодні, що в разі офіційного підтвердження інформації, що Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу щодо посадових осіб Генпрокуратури, це буде розцінено як втручання у внутрішні справи України.

Так у Генпрокуратурі прокоментували повідомлення про такий крок російських слідчих.

Генеральна прокуратура заявила, що має всі передбачені чинним законодавством приводи та підстави почати кримінальне провадження проти російських військових у Криму на чолі з командувачем Чорноморського флоту Росії віце-адміралом Олександром Вітком.

Як мовиться в повідомленні прес-служби Генпрокуратури, до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесли відомості про вчинення в період із 28 лютого по 4 березня на території Автономної республіки Крим диверсій та підбурювань військовослужбовців Збройних сил України до вчинення державної зради з боку військових підрозділів Росії на чолі з Вітком.

У Генпрокуратурі наголосили, що досудове розслідування цих кримінальних правопорушень є виключною компетенцією правоохоронних органів України.

Раніше сьогодні Слідчий комітет Росії повідомив, що порушив кримінальну справу у зв’язку з тим, що Генеральна прокуратура України відкрила кримінальне провадження проти командувача Чорноморського флоту Росії.

Як вважають російські слідчі, це провадження проти віце-адмірала Олександра Вітка «спрямоване на дестабілізацію становища у Криму».

Як запевняють у Москві, Вітко, громадянин Росії і офіцер російських Збройних сил, «діяв і діє у суворій відповідності до російсько-українських угод про базування російського флоту в Україні, … нормами російського і міжнародного права, а також нормативними документами Міноборони Росії».

У зв’язку з цим, заявили у Слідчому комітеті Росії, «встановлюють конкретних посадових осіб Генпрокуратури України, які ухвалили незаконне рішення і будуть притягнені до кримінальної відповідальності відповідно до російського законодавства і норм міжнародного права».

Минулого тижня Генеральна прокуратура України відкрила кримінальне провадження проти командувача Чорноморського флоту Росії віце-адмірала Олександра Вітка. Як повідомив виконувач обов’язків генерального прокурора Олег Махніцький, громадянинові Росії Віткові інкримінують підбурювання до державної зради, а також організацію диверсії. Як пояснив Махніцький, провадження відкрила Генпрокуратура України, бо підозрюваний злочин скоєно на її території.
XS
SM
MD
LG