Доступність посилання

ТОП новини

У Раді безпеки ООН готують резолюцію на захист України – дипломати


Зала засідань Ради безпеки ООН, архівне фото
Зала засідань Ради безпеки ООН, архівне фото
У Раді безпеки ООН розглядають можливість подати проект резолюції, яка б підтвердила суверенітет і територіальну цілісність України і засудила референдум у Криму як такий, що порушує Конституцію України, повідомив у середу журналістам дипломат в ООН, який забажав залишитися неназваним.

При цьому він визнав, що Росія майже напевне накладе на цей проект вето.

Водночас інший дипломат, так само на умовах анонімності, повідомив, що текст проекту резолюції готують таким чином, щоб його не ветував Китай своїм голосом проти, а принаймні утримався.

Обидва додали, що ще тривають дискусії про те, чи подати цей проект резолюції на розгляд іще до кримського референдуму, чи вже після нього. Припускають, що його можуть винести на засідання, яке скличуть на вечір неділі, коли має відбутися референдум, чи на понеділок.

Дипломати виступили анонімно, бо приватні консультації між членами Ради безпеки з приводу цього документа ще тривають.

Крім того, сказали вони, Україна також планує наступного тижня винести питання про окупацію Росією Криму на розгляд Генеральної асамблеї ООН. Її резолюції не обов’язкові для виконання, на відміну від резолюцій Ради безпеки, але в Генасамблеї ніхто не має права вето.

Раніше в дипломатичних колах уже повідомляли про думку винести питання України на розгляд Ради безпеки ООН із тим, щоб тільки Росія проголосувала проти і наклала на резолюцію вето й тим засвідчила б свою дипломатичну ізоляцію у світі.

У четвер на відкритому засіданні Ради безпеки ООН, присвяченому становищу в Україні, має виступити прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, який нині перебуває у США на запрошення президента Барака Обами.
XS
SM
MD
LG