Доступність посилання

ТОП новини

Британія закликає Росію скасувати референдум у Криму і попереджає про санкції


Вільям Гейґ, архівне фото
Вільям Гейґ, архівне фото
Міністр закордонних справ Великої Британії Вільям Гейґ закликав сьогодні до скасування референдуму у Криму і початку міжнародних переговорів із приводу вторгнення Росії до України. Як сказав він журналістам у Лондоні, це могло б бути одним зі способів досягти деескалації становища навколо цього вторгнення.

Якщо ж протягом наступних кількох днів у цьому не буде поступу, настане наступна стадія відповіді Європи на кризу – заборони на в’їзд і замороження активів причетних до цього осіб із Росії, – яку розглянуть на засіданні міністрів закордонних справ країн ЄС у понеділок.

Гейґ нагадав і про попередження ЄС, що, якщо криза буде інтенсифікуватися далі, Євросоюз перейде й до ще більш далекосяжних заходів.

Наразі, зауважив він, Росія не пішла ні на які поступки з жодного з питань, які непокоять Україну чи Захід, і не скористалася з жодної можливості самій піти на деескалацію напруженості.

Британський міністр вважає, що вирішальним моментом стануть призначені на завтра в Лондоні переговори державного секретаря США Джона Керрі і міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова.

Перед цими переговорами з Джоном Керрі зустрінуться сам Вільям Гейґ і британський прем’єр Дейвід Камерон.

Сьогодні Керрі попереджав, що Сполучені Штати разом із їхніми союзниками підуть на негайну й серйозну серію кроків проти Росії, якщо Москва визнає результати планованого на неділю референдуму про вступ Криму до Росії.

Минулого тижня ЄС запровадив проти Росії перший пакет санкцій із пропонованих трьох через її воєнне вторгнення до українського Криму. Це, зокрема, зупинення підготовки до саміту «Групи восьми» в російському Сочі і переговорів про лібералізацію візового режиму для громадян Росії та про підготовку нової угоди про відносини ЄС і Росії.

Другим пакетом може стати вже в понеділок на зустрічі голів МЗС країн Євросоюзу замороження активів і заборони на в’їзд для чільних осіб у владі Росії, якщо ставлення Росії до її дій в Україні не зміниться.

У разі потреби Євросоюз також може піти й на широкосяжні економічні санкції проти Росії.
XS
SM
MD
LG