Доступність посилання

ТОП новини

День жалоби, заява Росії і анонсована «різанина» – Донецьк реагує на жертви


14 березня було оголошене на Донеччині днем жалоби через перші жертви вуличних протистоянь. За останньою інформацію, загиблих вже двоє. Міліція і прокуратура розпочали розслідування, понад 300 осіб, що брали участь у бійці, ідентифіковані. Місцевий бізнесмен Рінат Ахметов зробив суперечливу заяву з приводу останніх подій, а місцева влада має намір через суд скасувати мітинги, заплановані на вихідні.

П’ятниця, 14 березня, на Донеччині – день жалоби через події минулої ночі, коли, під час сутичок на головній площі міста між проросійськими та проукраїнськими активістами загинули люди. За офіційною інформацією, загинув місцевий активіст ВО «Свобода» Дмитро Чернявський. Згодом повідомили, що в лікарні від отриманих поранень помер ще один чоловік. Офіційно на цю годину постраждала 31 людина, 4 перебувають на стаціонарному лікуванні.
Сутички в Донецьку, 13 березня 2014 року
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

Російське МЗС у своїй заяві зазначило: «На мирних демонстрантів, які прийшли на вулиці міста, щоб висловити своє ставлення до деструктивної позиції людей, які називають себе українською владою, напали праворадикальні угруповання, озброєні травматичною зброєю і битами, які напередодні почали з’їжджатися до міста з інших регіонів країни».

Місцеві органи влади заявили, що проросійський мітинг не був санкціонованим і не мав відбуватись паралельно із запланованою акцією за єдність України, це підтвердили у Донецькій міській раді.

Учасник сутички, донеччанин Ілля розповів Радіо Свобода, як почалось протистояння.

«Мітинг, проукраїнський, почав розходитись, і учасники самооборони і ультра «Шахтаря» домовились з міліцією про спільні дії з охорони цих людей, що розходились з мітингу. Міліція тримала один бік, а самооборона і ультра тримали інший бік. Активісти проросійські зайшли всі з іншого боку, і накинулись на людей. Міліція спочатку ігнорувала все це, тобто, просто стояли в кордонах, незрозуміло де. Потім, вже коли почали розбивати міліцейський автобус, міліція почала реагувати», – зазначає очевидець і учасник сутички.

Російські «туристи» і неадекватні дії міліції

При цьому, активісти місцевого Євромайдану заявили, що напередодні бачили щонайменше один автобус із російськими «туристами», які могли прибути в область для організації заворушень. Наразі вони також володіють інформацією про розташування приїжджих, але просто не знають, до кого з правоохоронців звертатись із цими даними, бо все частіше в області кажуть про саботаж у лавах МВС.

Прикордонники повідомили, що не пустили на територію області 700 росіян. Подібну версію щодо «туристів» висловив і голова облдержадміністрації Сергій Тарута. При цьому, місцева міліція заявила, що серед учасників бійки є лише громадяни України.

Наразі повідомли про 6 затриманих і понад 300 ідентифікованих учасників сутички. Голова обласного МВС Костянтин Пожидаєв повідомив, що серед ідентифікованих за відео- і фотоматеріалами учасників бійки наразі громадян Росії немає.

Міністр МВС Арсен Аваков через соціальні мережі повідомив, що встановлена особа людини, яка завдала смертельних ран загиблому активісту. Крім цього, він дав оцінку роботі міліції.

«Оцінка дій лінійного складу патрульно-постової служби органів МВС Донецької області: дії лінійного складу в ряді епізодів були неадекватні. Таким є стан речей в донецькій міліції. Заміною керівного складу не обійтися. Потрібні більш глибокі дії та реабілітація», – зазначив Аваков.

Відомий бізнесмен Рінат Ахметов виступив із заявою, в якій закликав усіх не піддаватись емоціям. «Ми – єдина родина Донбасу і повинні нею залишитися – єдиною сім’єю Донбасу в єдиній, цілісній Україні», – наголосив Ахметов.

У той же час, координаційний комітет патріотичних сил Донбасу оприлюднив заяву-відповідь, в якій звинувачує впливового бізнесмена у бездіяльності і мовчазній згоді з насиллям, що відбувається у місті.

У ніч із суботи на неділю можуть різати людей, незалежно від їхніх політичних поглядів, просто потрібна картинка кривавого хаосу в Донецьку
Дмитро Дурнєв
Про причини такого звернення Радіо Свобода розповів один із авторів заяви Дмитро Дурнєв. «З кількох джерел відомо, що в Донецьку можливий кривавий сценарій. Завтра, ввечері, – зазначає він. – Кажуть про можливість місцевої Варфоломіївської ночі, коли у ніч із суботи на неділю можуть різати людей, незалежно від їхніх політичних поглядів, просто потрібна картинка кривавого хаосу в Донецьку. Можлива загибель проросійських активістів. Коли дізнаєшся про такі речі, їх треба озвучувати», – сказав Дмитро Дурнєв.

Зараз у Донецьку люди несуть квіти до місця, де сталась бійка. На суботу планується прощання із Дмитром Чернявським, що загинув у протистоянні, місцеві священики влаштують панахиду за загиблими. Прибічники єдності України домовились, що не проводитимуть жодних акції протягом вихідних днів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG