Доступність посилання

ТОП новини

Меджліс повідомляє про тиск на кримчан, щоб примусити їх іти на «референдум»


У Меджлісі кримськотатарського народу заявили про факти тиску на кримчан, яких змушують піти на «референдум» про статусу Криму та обрати певний варіант відповіді. Про це йдеться у заяві президії Меджлісу «Про свободу волевиявлення та недопустимість здійснення тиску на жителів Криму під час проведення референдуму», переданій Радіо Свобода.

Зокрема, Меджліс повідомляє про «численні звернення жителів Криму в про факти тиску з метою примусити їх прийняти участь у референдумі, вибрати конкретний варіант відповіді».

«Підготовка і проведення референдуму в такі стислі терміни, використання адміністративного ресурсу з метою додаткового тиску на громадян, не додасть легітимності і стане додатковим аргументом для невизнання результатів референдуму світовою спільнотою, оскільки порушується свобода волевиявлення та свобода вибору громадян, які відносяться до основних принципів проведення виборів, закріпленим у міжнародних документах», – йдеться у заяві.

Автори документу попереджають кримську владу, що будь-яке порушення трудових прав жителів Криму з використанням погроз звільнення чи іншими способами з метою вплинути на явку виборців, на результат референдуму фактично є протиправними діями, за які передбачено відповідальність, у тому числі кримінальна.

Меджліс кримськотатарського народу закликав керівників установ та підприємств усіх форм власності , працівників зазначених підприємств не виконувати протиправні доручення про організацію, проведення та забезпеченні явки виборців на референдум, що гарантовано Конституцією України.

«Будь-які спроби прямого або непрямого впливу на громадян у питанні їхньої участі в референдумі неприпустимі. Меджліс кримськотатарського народу заявляє про готовність відстоювати законні права та інтереси всіх жителів Криму, порушені під час підготовки і проведення референдуму 16 березня 2014 року», – мовиться у документі.
XS
SM
MD
LG