Доступність посилання

ТОП новини

У потерпілих під час сутичок у Харкові поранення дробом та гумовими кулями – лікар


В результаті сутичок між радикально налаштованими групами людей з «георгіївськими стрічками» та представниками організації «Патріот України», що входить до об’єднання «Правого сектору», загинуло двоє чоловіків: одному з них було 20 років, іншому – 31 рік. Упродовж ночі до міської лікарні швидкої та невідкладної допомоги були доправлені п’ятеро поранених, серед них один тяжко поранений міліціонер, повідомив кореспондент Радіо Свобода.

«Всі вони мали паранення дробом в різні ділянки тіла – це голова, зона обличчя, верхні кінцівки. Поранений співробітник правоохоронних органів перебуває в стані, ближчому до середньої тяжкості», – повідомила головний лікар міської лікарні невідкладної допомоги Олена Ковальова.

В харківському обласному управлінні МВС розповіли, що під час масової бійки застосовувалася вогнепальна зброя. Щоб припинити перестрілку й умовити вийти з офісу «Просвіти» активістів «Патріоту України», з ними проводилися перемови, в яких брав участь голова обласної держадміністрації Ігор Балута, міський голова Геннадій Кернес та керівництво обласного управління міліції, СБУ та прокуратури.

За словами учасника перемов Геннадія Кернеса, забарикадовані в офісі члени «Патріоту України» висували вимоги. «Вони вимагали, щоб їм була надана можливість полишити Харків, щоб їм була надана можливість вийти із заблокованого приміщення. У них вилучені три обрізи, три мисливські рушниці, одна бойова гвинтівка, два пістолети, налаштовані на бойові патрони, – це інформація від МВС», – заявив Геннадій Кернес.

У Харкові стріляли тільки ті, хто оборонявся в офісі «Просвіти» ‒ Кернес
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

Член політради «Правого сектору» Олег Однороженко заявив раніше, що представники його об’єднання під час сутички на вулиці Римарській зброї не використовували.

Керівництво «Правого сектору» також попереджає про підготовку нових провокацій у Харкові від їхнього імені з боку проросійських організацій. Напади можуть спровокувати бійці «Оплоту», що замаскуються під «Правий сектор», заявили там.

«Нам відомо, що організаторами цих провокацій є бійці так званої організації «Оплот», яку підтримують колабораціоністи і прокремлівські політики та бізнесмени. Усі підрозділи «Правого сектору», зокрема в в Харкові, попередили про заплановані провокації. Активістам, які випадково опиняться в епіцентрі конфлікту, наказано поводитися максимально толерантно. Ми з усією відповідальністю заявляємо, що «Правий сектор» не проводитиме сьогодні жодних масових акцій та не бере участь у мітингах, зібраннях та маніфестаціях у Харкові. Усякі повідомлення про те, що за бешкетами, які можуть спалахнути у Харкові цієї ночі, стоїть «Правий сектор», є цілковитою брехнею та спланованою провокацією», – заявила політрада «Правого сектору».

Голова Харківської обласної держадміністрації Ігор Балута заявив, що, відповідно до рішення суду, так званий «віче-референдум» проросійських сил, призначений на 16 березня, є незаконним. «Зважаючи на ті обставини, що склалися, на загрозу провокацій, суд ухвалив рішення про заборону проведення масових заходів у Харкові. Правопорушники будуть нести відповідальність. Зараз важливий спокій, вміння не піддаватися на провокації», – наголосив він.

У своєму зверненні Ігор Балута також вимагає від СБУ, МВС, прокуратури рішуче забезпечити порядок у Харкові та Харківській області.
XS
SM
MD
LG