Доступність посилання

ТОП новини

Крим – «гаряча точка» світу?


Ігор Семиволос, експерт
Ігор Семиволос, експерт
Київ – «Референдум» у Криму, проведений на догоду Кремлю, ще більше загострить ситуацію на півострові. А кримські татари ніколи не визнають ані результати такого «референдуму», ані спроби приєднати Крим до Росії. Про це заявив Радіо Свобода експерт Ігор Семиволос. На його думку, якщо сепаратисти, а головне президент Росії Путін не перестануть грати в ескалацію, Крим перетвориться на ще одну «гарячу точку» планети.

– Що чекає на Крим після цього «референдуму» – послаблення напруження чи подальша ескалація?

– Ескалація. Тому що контроль за так званою «Самообороною Криму» («орлами Аксьонова») втрачено. Уже траплялися випадки конфліктів між цими парамілітарними утвореннями і кримськими татарами. Траплялися і випадки мародерства, прояви насильства тощо. Очевидно, що рівень насильства в Криму наростатиме неминуче. Кримські татари однозначно виступили проти так званого «референдуму» і заявили про готовність проголосити кримськотатарську автономію в межах української держави. Кримські татари категорично проти планів маріонеток Кремля приєднати Крим до Росії.

– Один із лідерів кримськи татар Мустафа Джемілєв сподівається, що Захід відстоюватиме активніше позицію стосовно того, що робить зараз Росія в українському Криму. Якою ж може бути подальша реакція Заходу на події в Криму?

Рівень насильства в Криму наростатиме неминуче. Кримські татари однозначно виступили проти так званого «референдуму»
Ігор Семиволос
– Посилюється міжнародна активність кримських татар. Зокрема, Мустафа Джемілєв відвідує Туреччину, де мав зустріч із прем’єр-міністром цієї країни Реджепом Ердоганом. Варто нагадати і про заклики, які прозвучали від Меджлісу кримськотатарського народу до Організації ісламського співробітництва, до інших міжнародних організацій. Це також матиме свої наслідки.

– Якщо вся ця ескалація в Криму з боку Путіна триватиме, чи є ризик того, що Крим перетвориться на ще одну «гарячу точку» на мапі світу?

Варіант виникнення гарячого конфлікту на території півострова можливий
Ігор Семиволос
– Поки що і кримські татари, і ті, хто бачить Крим тільки українською територією, розуміють, що запорукою недопущення масових заворушень або, скажімо, не дай Боже, геноциду є активне втручання міжнародного співтовариства. Тобто, максимальна увага до потреб кримських татар – саме цьому і Україна, і світ мають приділити максимальну увагу. Присутності спостерігачів, котрі гарантують безпеку і не дадуть можливості реалізувати найгірший сценарій. Але є наявні на сьогодні факти, які можна спрогнозувати на майбутнє у зв’язку з розвитком конфлікту і, власне, неконтрольованістю насильства на півострові. Вони, на жаль, говорять про те, що варіант виникнення гарячого конфлікту на території півострова можливий.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG