Доступність посилання

ТОП новини

У Меджлісі побоюються репресій після «референдуму»


Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Нариман Джелял
Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Нариман Джелял
У Меджлісі кримськотатарського народу не визнають результатів незаконного «референдуму», висловлюють побоювання щодо безпеки своїх співвітчизників та чекають на реакцію України і міжнародної спільноти. Про це Радіо Свобода сказав заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Нариман Джелял.

Наступні дії кримських татар значною мірою залежать від того, як поводитимуться центральна українська влада та міжнародна спільнота, «наскільки вони дозволять Росії просунутися в її планах».

«Наскільки вони (центральна українська влада та міжнародна спільнота) наполягатимуть на дотриманні прав кримськотатарського народу, з чим ми до них зверталися, наскільки ці речі будуть реалізовані, настільки кримські татари відчуватимуть певну опору, впевненість у своїх діях. Якщо ж ми залишимося без належної підтримки, то і дії наші будуть іншими», – сказав Нариман Джелял.

При цьому у Меджлісі, як і раніше, висловлюють занепокоєння через загони самооборони в Криму, «які останнім часом все більш радикалізуються».

«Ці загони, швидше за все, займуться тими, хто виступав проти «референдуму», незаконного уряду і його дій. І тут можуть виникнути інциденти, які дестабілізують ситуацію в Криму остаточно. Дуже побоююся провокацій з боку тих, хто сьогодні в ейфорії від результатів «референдуму». Ті, на кого цей референдум був разрахований, сьогодні в певній ейфорії можуть дозволити собі неадекватну поведінку щодо супротивників референдуму. Це може призвести до серйозних наслідків», – вважає представник Меджлісу.

Нариман Джелял також зазначив, що переважна більшість кримських татар підтримала заклик Меджлісу кримськотатарського народу бойкотувати незаконний «референдум» і не брала участі у ньому.

Він повідомив, що у Меджлісі відстежували виборчу поведінку на тестових ділянках, там, де більше половини виборців є кримськими татарами.

«Інформація, якою ми володіємо, підтверджує, що більшість кримських татар бойкотувала «референдум». За винятком одиниць, може пари-трійки десятків співвітчизників, які пішли на дільниці, але й не всі вони, ймовірно, голосували так, як того хотілося організаторам «референдуму», – зазначив Нариман Джелял.
XS
SM
MD
LG