Доступність посилання

ТОП новини

Росія керується логікою агресора – МЗС України


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)
Міністерство закордонних справ України заявило сьогодні, що ультимативні вимоги Москви до української держави підтверджують: Росія керується логікою агресора.

Пропозиції російської сторони «наповнені міжнародно-правовим нігілізмом і зневагою до міжнародного права» і прямо суперечать закріпленому у Статуті ООН принципу невтручання у внутрішні справи, наголосили в МЗС. Відповідно до цього принципу, кожна держава самостійно визначає форму правління, державного устрою, політичного режиму тощо.

А російська вимога визнати право Криму самостійно визначити свою долю є нічим іншим, аніж черговою спробою підігнати хитке правове підґрунтя під здійснення акту агресії проти України, мовиться у заяві.

Запропоновані Росією ідеї відображають повністю неприйнятний підхід – перекроїти кордони України, позбавити її суверенного права на внутрішню і зовнішню політику і підірвати основи системи міжнародних відносин у повоєнній, посткомуністичній і пострадянській Європі, заявили в Києві.

Україна відкрита для переговорів про врегулювання становища в Криму. Але такі перемови можуть відбуватися лише за повноцінної участі України та на основі поваги до принципів її територіальної цілісності та невтручання у її внутрішні справи, наголошено в заяві МЗС.

Раніше сьогодні Міністерство закордонних справ Росії заявило, що готове погодитися на створення контактної групи підтримки України, але на умовах федералізації України, державного статусу в ній російської мови, закріплення її військово-політичного нейтралітету, заборони Києву втручатися у справи церкви і «визнання права Криму визначити свою долю відповідно до результатів референдуму». Усе це, заявила Росія, вона готова «гарантувати».
XS
SM
MD
LG