Доступність посилання

ТОП новини

МЗС України висловлює протест проти визнання Росією «Республіки Крим»


Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий і категоричний протест проти визнання Російською Федерацією самопроголошеної Республіки Крим як суб’єкта міжнародного права.

Як йдеться в заяві відомства, незалежність цього утворення була проголошена «нелегітимним органом за результатами антиконституційного референдуму, проведеного з кричущими порушеннями демократичних стандартів проведення референдумів, які були розроблені в рамках ОБСЄ і Ради Європи».

«Визнавши самопроголошену Республіку Крим «суверенною і незалежною державою», Російська Федерація тим самим грубо порушила свої обов’язки і зобов’язання, що випливають з факту її членства у цих міжнародних організаціях», – заявляють у МЗС України.

Як кажуть у відомстві, Росія визнала незалежність самопроголошеної Республіки Крим, щоб «створити псевдоправові підстави для анексії цієї частини території України та її інкорпорації до Російської Федерації».

«Проте юридичне значення цього акту в умовах неспровокованої збройної агресії Росії проти України та російської військової окупації Кримського півострова є нікчемним. Сучасне міжнародне право не визнає насильницьке приєднання державної території як правомірний спосіб її набуття», – заявляє МЗС.

У відомстві наголошують, що Україна і весь цивілізований світ ніколи не визнають нелегітимно проголошеної незалежності Криму та його насильницького відторгнення від території України.

Вчора розпущена Верховна Рада Криму проголосила незалежність автономії і попросила Росію прийняти цю самопроголошену державу до свого складу. Учора ввечері російський президент підписав указ про визнання Криму за «суверенну і незалежну державу», а сьогодні розпорядився схвалити проект договору про «прийняття Республіки Крим до складу Російської Федерації».
XS
SM
MD
LG