Доступність посилання

ТОП новини

Університет Богомольця: розкіш, пліснява та інформаційні війни


Університет Богомольця: розкіш, пліснява та інформаційні війни
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:44 0:00

Університет Богомольця: розкіш, пліснява та інформаційні війни

Київ – В медичному університеті Богомольця є свої повстанці, «ректор в екзилі» та власне «Межигір’я», а то й не одне. Після того, як 23 лютого студентсько-викладацька ініціативна група домоглася відсторонення ректора Віталія Москаленка, МОЗ проводить комплексну перевірку діяльності колишнього керівництва вишу, а в ньому самому точиться інформаційна війна. Тим часом, окремі кафедри потерпають уже більше року від грибка і плісняви, вимагаючи – тепер вже і від «нової влади» – конкретних кроків для усунення проблеми.

Україною в мініатюрі іронічно називають медичний університет Богомольця його викладачі та студенти. 23 лютого студенти домоглися відсторонення ректора Віталія Москаленка, зайнявши спочатку ректорат, а потім наступного дня організовано увійшовши до Міністерства охорони здоров’я. Частина поверху, який займав ректор, наразі опломбована. Там, як жартують студенти, тепер своєрідне «Межигір’я». Один зі студентських активістів Василь Гилюк, показує Радіо Свобода опечатані і підперті лавкою двері: «Це – двері, за якими знаходиться коридор, з якого вхід є до кабінету ректора, кабінету помічниці ректора, конференц-зали особистої ректора і ряд дверей для персоналу. Там – персональний кабінет помічниці, її кухня, туалет. Такі апартаменти».

Студентська ініціативна група хоче усунення Віталія Москаленка з посади ректора університету. Чекають результатів міністерської перевірки, яка повинна підтвердити чи спростувати факти зловживань і корупції у виші. Зараз тут справжня інформаційна війна: кожна зі сторін намагається переманити до себе більше людей, розповів інший студент-активіст Арсен Вітюк.

«З кожним днем все більше завідувачів кафедр і персоналу дає нам підтримку. Звісно, є кафедри, які стоять горою за Москаленка. Уже дві точно: це – його улюблена кафедра соціальної медицини і кафедра гігієни та екології. Вони сказали, що всі наші дії незаконні, і нам треба одуматись, поки ми чогось гіршого не наробили», – зазначає він.
Є кафедри, які стоять горою за Москаленка...Вони сказали, що всі наші дії незаконні
Арсен Вітюк

За словами хлопця, зі студентською підтримкою все теж не однозначно: є люди, які за зміну керівництва, а є такі, що за Москаленка. У соцмережах створено групи представників «обох сторін», де студенти активно обговорюють ситуацію і планують подальші дії.

Викладачі говорять про спроби тиску, відсторонений ректор – на лікарняному

Викладачі, натомість, говорять про спроби тиску на них з боку прибічників відстороненого ректора. Один із викладачів-активістів Віктор Досенко, зокрема, згадує: «Кілька днів поспіль, після рішення комісії розслідування діяльності ректора відкрити кабінет ректора, незрозумілі люди, не пред’являючи будь-яких посвідчень, приходили, забирали телефони чи навпаки фотографували, погрожували. Приїжджали до мене, в тому числі, пропонували щось незрозуміле».

Приходив адвокат Москаленка з міліцією. Спочатку це були рядові міліціянти, потім – начальники Шевченківського відділку міліції
Катерина Амосова
Виконувач обов’язків ректора Катерина Амосова каже, що на неї скаржились у міліцію, однак прийшовши з перевіркою, правоохоронці порушень не виявили: «Приходив адвокат Москаленка з міліцією. Спочатку це були рядові міліціянти, потім – начальники Шевченківського відділку міліції, до яких звернувся адвокат Москаленка, що зараз буде скоєно злочин – буде відкриватися його кабінет».

Сам Віталій Москаленко нині перебуває на лікарняному. Спочатку він був ніби не проти поспілкуватися з Радіо Свобода, але потім перестав брати слухавку і надіслав СМС-повідомлення, в якому переконував, що не має «фізичної можливості» щось коментувати.

В МОЗі обіцяють загальні вибори, але ректора все одно призначать

Міністр охорони здоров’я Олег Мусій каже, що перевірку комісія завершила, але зараз вона ще обробляє зібрані дані і зобов’язана до 20 березня завершити свій рапорт. За його словами, якщо виявляться корупційні зловживання, перевірку розпочнуть правоохоронці.

Імовірним рішенням виходу із кризи у виші він бачить позачергові вибори ректора, однак якщо на це підуть, то, за процедурою, волевиявлення відбудеться мінімум за три місяці.

За словами міністра, він ініціював зміни до статуту університету, відповідно до якого коло делегатів, які можуть голосувати, зросло із двохсот до чотирьохсот п’ятдесяти осіб.

Попри це, хто буде призначений на посаду, міністр вирішить, обравши серед тих, хто набере більше 30%, наголосив Мусій.

Ми не можемо вести навчання, бо в аудиторіях пліснява – завкафедри фізіології

Тим часом університет Богомольця продовжує роботу. На другому поверсі будівлі морфологічного факультету вже другий рік триває ремонт. Зсередини чути, як працюють свердла, але на поверх нікого не пускають.

Співробітники університету кажуть, що туди мала переїжджати кафедра, яку очолював Віталій Москаленко. Ця інформація наразі не підтверджена.

А на кафедрі фізіології у тій же будівлі на стінах поширюється пліснява і облуплюється штукатурка, лабораторії не можуть працювати, а люди, перебуваючи там, отримують проблеми з легенями через грибок, розповідає завідувач кафедри фізіології Ігор Карвацький.

Ми не можемо проводити повноцінно педагогічний процес, заняття, так як і співробітники хворіють
Ігор Карвацький
«Ми не можемо проводити повноцінно педагогічний процес, заняття, так як і співробітники хворіють, і вже були приступи бронхіальної астми і у співробітників, і в студентів».

За його словами, у серпні минулого року у будівлі трапилася пожежа і коли ліквідовували полум’я, залили все водою, попереднє керівництво вишу нічого із цим не робило, тож тепер студенти збирають підписи під зверненням до «нової влади».
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG