Доступність посилання

ТОП новини

Росія запроваджує заборону на в’їзд діячів ЄС


Будівля МЗС Росії в Москві
Будівля МЗС Росії в Москві
У Росії з’явився власний список діячів Європейського союзу, яким заборонений в’їзд до Росії, і першим у ньому вписаний президент Європейської ради Герман Ван Ромпей, заявило сьогодні Міністерство закордонних справ Росії.

Текст офіційної заяви зовнішньополітичного відомства Російської Федерації подаємо в максимально дослівному перекладі й зі збереженням стилістики.
Коментар Департаменту інформації і преси МЗС Росії у зв’язку з візитом, що не відбувся, до Росії голови Європейської ради Г. Ван Ромпея

17 березня до Росії з терміновим візитом попросився голова Європейської ради Г. Ван Ромпей. Мета – напередодні наміченого на кінець цього тижня засідання Європейської ради на найвищому рівні з перших вуст почути позицію російської сторони стосовно кризи на Україні і навколо неї, а також бачення шляхів виходу з дедалі гіршої ситуації. У Москві оперативно відгукнулися на цей запит і запропонували лідерові Євросоюзу прийняти його 19 березня. Адже дійсно похвально, що Г. Ван Ромпей захотів дізнатися правду про те, що діється на Україні.

Однак голову Європейської ради в Москву не пустили. Причому не пустили свої ж. Мовляв, навіщо йому треба знати правду, якщо і так усе вже вирішено. Є свої герої української кризи – бойовики «Правого сектору» і нелегітимний уряд, до якого входить ціла низка відвертих фашистів. Є й свої «винні» – Росія і народ Криму, які відмовилися прийняти логіку неонацистського путчу. Є, нарешті, і всілякі санкції, що вводяться незалежно від того, що Росія зробила чи ні.

Тепер з’явився новий список санкцій – невиїзних із Євросоюзу до Росії. За іронією долі, першим номером у цей список вписаний сам голова Європейської ради Г. Ван Ромпей.

Учора ввечері російські агентства повідомили з посиланням на «дипломатичні джерела» в Москві і «в одній із інституцій ЄС», що Герман Ван Ромпей планує сьогодні відвідати Росію й зустрітися з президентом Володимиром Путіним. Однак ці повідомлення заперечив його речник, повідомивши, що президент Європейської ради зайнятий підготуваннями до її засідання, що відбудеться завтра і післязавтра.

Агентство «Франс-Прес», зі свого боку, навело слова теж неназваного дипломата у Брюсселі про те, що візит, який мав бути конфіденційним, скасували, бо в Росії про нього повідомили публічно. У перебігу візиту Ван Ромпей мав намір повторити, що ЄС відкидає анексію Росією українського Криму, додав дипломат.

Натомість агентство «Ройтерз» цитує іншого чільного посадовця Євросоюзу, який сказав, що візит узагалі конкретно не планувався і не був підтверджений, хоча про його можливість Ван Ромпей і Путін говорили в телефонній розмові на початку місяця.

Європейський союз через окупацію Росією Криму запровадив проти неї два пакети санкцій, зокрема, зупинив низку програм співпраці й переговорів про поліпшення відносин, а також запровадив особисті візові обмеження й замороження активів щодо низки російських посадовців, а також кримських діячів, причетних до кризи. На засіданні Європейської ради, що відбудеться після анексії Криму Росією, розглянуть подальші кроки, такі, як розширення списку для індивідуальних санкцій і можливість запровадження ширших економічних санкцій проти Росії. До схожих кроків вдалися і США; певні власні санкції запровадила проти Росії й низка інших країн.
XS
SM
MD
LG