Доступність посилання

ТОП новини

Чому Путін так легко завойовує Україну? (Світова преса)


Generic – A photo of European and world newspapers, Prague, 17Jun2009
Generic – A photo of European and world newspapers, Prague, 17Jun2009
Західні оглядачі запитують, чому Путін так легко і скоро захопив Крим і погрожує ліквідувати Україну, вказуючи на свій наступний пріоритет – «Київ – мати міст російських». Світові експерти дивуються, що ще два тижні тому Путін казав усьому світові, що Москва, мовляв, не збирається захоплювати Крим, а у вівторок він зробив якраз саме це. Аналітики попереджають, що анексія Криму Кремлем – це лише перший крок до масштабного перегляду карти Європи і світу агресивним режимом Путіна. Західна преса цитує політиків, які застерігають, що «Путін – маніяк, котрий засліплений ідеєю створення нової світової імперії на кшталт СРСР». Колишній держсекретар США Гілларі Клінтон наголошує світові, що Путін бажає заново «переглянути кордони Європи». Газети звертають також увагу на безпорадність нинішньої української влади, де домінують представники політичної сили Юлії Тимошенко.

Впливова The Wall Street Journal попереджає, що президенту Росії Путіну, після того, як він віроломно захопив український Крим, не можна вірити. Газета наводить слова держсекретаря США Джона Керрі, котрий застеріг, що такий спосіб дій Путіна, нібито для «захисту своїх співвітчизників за межами Росії», «є дуже сумнівним». «Ми повинні з пересторогою розцінювати це», – заявив Керрі. Газета також наголошує що «ще два тижні тому Путін казав, що Москва не має намірів захоплювати Крим, але у вівторок він зробив саме це». Газета звертає увагу на занадто войовничу риторику Путіна під час його виступу перед Федеральними зборами у вівторок, коли російський глава відкрито висміював Захід, звинувачував США та їхніх союзників у ігноруванні міжнародного права та в задоволенні ними своїх інтересів із позицій «права сильного». Путін також лякав тут чи не весь світ карами і рішучою відсіччю, якщо хто-небудь посміє «заважати рішучості Росії». У той же час, як зауважує видання, Захід готується до подальшого посилення тиску на Росію шляхом введення проти Москви більш серйозних економічних і персональних санкцій.

Брюссельська EUObserver наголошує, що «Путін змінює карту Європи». Видання також попереджає, що після надуманого й базованого на підміні міжнародно-правових понять захоплення Криму Путін, як виглядає, не збирається зупинятися. «Є побоювання, що Путін піде далі», – зазначає оглядач Ендрю Реттман і продовжує: «Путін заявив у вівторок перед Федеральними зборами, що етнічні росіяни в українських містах Донецьку, Харкові і Києві все ще закликають Москву про допомогу, він назвав «Київ матір’ю міст російських» та «Древню Русь нашим спільним витоком». Автор вважає, що з поглинанням Криму Путіну необхідний контроль над материковими джерелами енергії, води для анексованого Москвою півострова.

Газета наводить оцінки українською владою у Києві того, що конфлікт з Росією вже перейшов у «воєнну стадію» і цитує інтерв’ю з колишнім українським президентом Віктором Ющенком, який назвав Путіна «маніяком, котрий осліплений ідеєю відновлення імперії, Радянського Союзу». Ющенко також вважає, що Кремль недооцінює стриманість української армії, яка є серйозним противником у разі розгортання війни. Колишній український президент високо оцінює допомогу Заходу і його поетапне нарощування санкцій як сильну політичну й економічну підтримку України. Ющенко також попередив Захід, що влада в Україні можливо не така, якою вона здається на перший погляд. Газета наводить і оцінки деяких ЗМІ в Росії, що старий конкурент Віктора Ющенка – Юлія Тимошенко – нібито уклала свого часу оборудку з Путіним, за якою «здає» йому Крим взамін на допомогу у приході до влади в Україні. Хоча, як зауважує брюссельське видання, сама Тимошенко назвала це у розмові з ним «антиукраїнською пропагандою».

Газета з Брюсселя далі цитує Віктора Ющенка, який вважає «дуже дивним», що «домінуюча протимошенківська влада в Києві не зробила нічого з Кримом», а також «не закрила кордон України з Росією, щоб не пускати російських громадян на проросійські акції в Донецьку і Харкові». «Я належу до тією групи людей, котрі вважають, що це є оборудка Путіна-Тимошенко», – заявив брюссельському виданню Ющенко. Він також наголосив: «Це одна з найбільших таємниць для європейців, …лінія стосунків між цими двома особами була явно недооцінена, і Європа ризикує потрапити в їхню пастку».

Лондонська Financial Times закликає у своїй редакційній статті, що «ЄС повинен покарати Росію за анексію Криму». «Якщо Захід не наголосить Москві на неприпустимості анексії, то Кремль буде й надалі висувати неправдиві аргументи щодо необхідності захисту російських громадян за кордоном». Газета також вважає, що Путін користується у своєму наступі на Україну розколом у лавах країн ЄС, який має бути подоланий, на думку британського видання, об’єднаним наступом на агресивні плани Росії. Британська газета закликає до негайного розширення санкцій проти Москви, які б включали не лише найближче оточення Путіна, а й найширші економічні санкції, «якщо Путін буде розширювати свою агресію». Видання також попереджає, що не можна вірити запевненням Путіна про нібито припинення агресії Росії після анексії Криму, коли він може вже найближчим часом вторгнутися в Східну Україну. Financial Times застерігає Захід, що «Путін своїми агресивними діями опустив завіси над понад 20-річною співпрацею із Заходом, і Європа не може тепер відповідати на це лише символічними санкціями». Газета з Лондона закликає ЄС: «Прийшов час до конкретних дій».

Томас де Ваал, британський журналіст, фахівець із проблем Кавказу, а нині експерт Центру Карнегі в Москві, пише на сайті Центру, Carnegie Moscow Center, що, як виглядає, росіяни Криму ще не зрозуміли, що після військової анексії Москвою півострова, вони стають жителями так званої «сірої зони» на кшталт Абхазії, Нагірного Карабаху, Придністров’я, де громадяни до сьогодні відчувають увесь негатив ізоляції від цивілізованого світу. Приєднання до Росії, на думку британського спостерігача, не дасть Криму міжнародного визнання і громадяни тут відчувають це вже з перших кроків російської анексії – банки не працюють, непорозуміння з грошима, що буде з приватною нерухомістю, з бізнесом, котрий пов’язаний з Україною. Уже сьогодні, як пише Томас де Ваал, мислячі кримчани задумуються про паспорти, з якими вони подорожуватимуть, про міжнародні авіарейси (окрім Москви), яких вони вже позбавлені. Також у Криму є зловісні ознаки громадянського конфлікту, бо різні етнічні групи півострова потрапляють у різні умови існування. Місцева співрозмовниця Томаса де Ваала, Наталія Міріманова вже боїться, що повториться ситуація Північної Ірландії і багато людей будуть позбавлені своїх громадянських прав. До анексії, як пише журналіст із Британії, українці, росіяни в Криму не дуже ламали собі голову над тим, що там краще – Росія чи Україна, але після того, як Дамоклів меч Кремля опустився над ними цього тижня, ситуація змінюється.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG