Доступність посилання

ТОП новини

Чехія пропонує допомогу волинським чехам в Україні


Парламент Чехії вирішив сьогодні надати допомогу волинським чехам в Україні, які стурбовані зростанням напруженості через дії Росії.

А прем’єр-міністр Богуслав Соботка доручив невідкладно опрацювати план конкретних заходів. Ідеться, зокрема, про прохання 40 чеських родин із Житомирської області, які хотіли б повернутись до Чехії.

Наприкінці 1860-х років з тодішньої Австро-Угорщини до тодішньої царської Росії було переселено понад 15 тисяч чехів, більшість яких осіла на теренах Волині. Нині в Україні живе близько 20 тисяч чехів.

Тим часом Міністерство закордонних справ Чехії завило сьогодні, що анексія Криму Росією є «безпрецедентним порушенням міжнародних норм та обов’язків».

У заяві міністерство чітко наголошує, що ніколи не визнає анексії Криму, так само, як і приєднання Кримського півострова до Росії.

У заяві також мовиться про те, що Чехія підтримує український уряд у відстоюванні територіальної цілісності країни, а також висловлює своє співчуття родині загиблого військового.

З огляду власного історичного досвіду, зокрема, анексії своїх теренів нацистською Німеччиною наприкінці 1930-х років минулого століття, Чехія дуже чутливо ставиться до питань територіальної цілісності.
XS
SM
MD
LG