Доступність посилання

ТОП новини

Керрі піддав критиці «націоналістичний запал» в Росії


Джон Керрі, державний секретар США
Джон Керрі, державний секретар США
На тлі виступу перед парламентом президента Володимира Путіна державний секретар США Джон Керрі піддав критиці те, що він назвав «націоналістичним запалом» в Росії.

Голова американської дипломатії також порівняв ситуацію в Росії зі ситуацією напередодні Другої світової війни в Німеччині.

Виступаючи перед групою студентів в Державному департаменті у вівторок Керрі заявив, що вторгнення Росії в Східну Україну буде «кричущим кроком» для Росії, де так багато поставлено на карту.

«Сподіваюся, до цього не дійде», – додав він.

Він провів аналогію між кризою в Криму і ситуацією напередодні Другої світової війни. «Сьогоднішня ситуація вже дуже серйозна, якщо ви нагнітаєте націоналістичні пристрасті, які можуть мати дуже небезпечні наслідки», – заявив він.

«Вам потрібно повернутися і перечитати історію подій, що призвели до Другої світової війни, і того запалу, який став наслідком подібних націоналістичних настроїв», – додав він.

У своєму зверненні до членів російського парламенту, президент Путін нагадав про багатовікові зв'язки Росії і Криму, після чого підписав договір про включення українського півострова до складу Росії.

Керрі також послався на втручання Радянського Союзу у справи Чехословаччини і Польщі. «У ряді складних історичних подій, таких як події в Чехословаччині в 1968 році, як пояснення вторгнення в країну було висунуто тезу захисту її мешканців, – сказав він. – Запитайте у поляків, як вони себе почували під «захистом» всі ці роки».

Після виступу Путіна міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров у телефонній розмові з Керрі заявив, що санкції Заходу у зв'язку із суперечками навколо Криму «неприйнятні».

Мешканці (Криму) демократичним шляхом, згідно з міжнародним правом та Статутом ООН зробили свій вибір, який Росія приймає і поважає. Введені ж США і Євросоюзом санкції абсолютно неприйнятні і без наслідків не залишаться», – йдеться в повідомленні російського МЗС.

Керрі знову озвучив позицію Вашингтона, що референдум в Криму і взяття півострова під російський контроль «незаконні» і «неприйнятні» дії, – повідомила представник Держдепартаменту Джен Сакі.

«Ми їх не приймаємо, і за цим підуть нові відповідні заходи, – заявила вона на щоденному брифінгу. – Ми готуємо додаткові санкції і поки що розглядаємо всі варіанти».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG