Доступність посилання

ТОП новини

Активісти врятували з окупованого Криму державні символи українських військових


Активісти врятували з окупованого Криму державні символи українських військових
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00
Дніпропетровські активісти вивезли з окупованого Криму українські державні символи: прапор штабу Військово-морських сил України в Севастополі і герб військової частини в Бельбеку. Сьогодні вони показали врятовані ними речі журналістам.

За словами учасників акції, з гуманітарною місією в Криму вони перебували вже втретє, коли розпочалось захоплення російськими військовими штабу Військово-морських сил України в Севастополі. Тоді, скориставшись сум’яттям, чоловіки зняли й за згоди командування винесли з території прапор.

«Коли вони брали штаб, все відбувалось саме так, як говорив Путін: попереду йшли жінки, далі журналісти, козаки, а потім вже російські військові. Ми піднялись до кімнати управління штабом ВМС України. Поки увага була прикута до наших військових, я вирішив, що треба зняти прапор ВМС і Державний прапор України, аби він не дістався російським військовим. Я зняв, акуратно склав і сховав», – розповів координатор Дніпропетровського штабу національного захисту з роботи з військовими частинами в Криму Олексій Сухоруков.

Як розказали активісти, схожа ситуація повторилась і під час їхнього перебування у військовій частині в Бельбеку – звідти активісти змогли евакуювати майже метровий дубовий герб частини. На так званих блок-постах у Криму, де їх перевіряли під час повернення додому, дерев’яний різьблений герб видавали за стіл.

За словами активістів, у четвер врятовані ними символи будуть передані на зберігання до облдержадміністрації з тим, щоб потім повернути їх власникам.

Як розповіли учасники поїздки, українські військові в Криму наразі потребують моральної та матеріальної підтримки з континенту, зокрема, продуктів харчування, питної води, предметів гігієни, військових наметів.
XS
SM
MD
LG