Доступність посилання

ТОП новини

Олланд: саміту ЄС – Росія в червні не буде


Франсуа Олланд
Франсуа Олланд
Запланований на червень саміт ЄС – Росія буде скасований через дії Росії в Криму, заявив президент Франції Франсуа Олланд сьогодні в Брюсселі.

Перед самітом лідерів країн Євросоюзу Олланд наголосив, що саміт з Росією «не може відбутися за нинішніх обставин».

Як заявив президент Франції, дипломатія й економіка йдуть у парі, тому економічні важелі мають використовуватися для тиску на Росію. Однак про це сьогодні не йтиметься, хоча третя фаза санкцій – економічних обмежень – має бути готова, каже він.

«Європа попереджала. Готуються санкції, що стосуватимуться низки осіб – їхнього приватного становища та їхніх фінансів. Будуть зупинені політичні стосунки з Росією, бо ми скасуємо саміт ЄС – Росія, який за цих обставин проводитися не може. Ми також визначимося з іншими санкціями, на випадок нової ескалації конфлікту», – сказав Олланд.

Водночас шведський прем’єр-міністр Фредрік Райнфельд підтверджує, що «чорний список» осіб, на яких накладені візові санкції та чиї активи заарештовано, буде розширений.

«До списку будуть додані нові прізвища. Наразі там є 21 особа. Ми бачили, що Сполучені Штати склали список з 11 осіб. Так, я гадаю, що наш список буде довшим – із особами з найвищих ієрархічних кіл, які відповідальні за те, що діється в Криму», – каже голова уряду Швеції.

Водночас не всі європейські лідери вважають за потрібне розширювати санкції проти Росії.

Люксембурзький прем’єр-міністр Кзавьє Беттель наголошує на тому, що ЄС ще не використав всіх можливостей другої фази санкцій, тобто індивідуальних покарань: оголошенням винних персонами нон ґрата та арештами їхніх рахунків.

Прем’єр-міністр Бельгії Еліо Ді Рупо закликає утримуватися від третьої фази – тобто економічних санкцій. «Ескалація ситуації неприпустима, тому слід визначити, кому з впливових європейських лідерів їхати до Москви та Києва для зусиль для організації діалогу. Із санкціями слід працювати етап за етапом. Тому економічні покарання Російської Федерації слід тримати на найгірший випадок», – сказав Ді Рупо.
XS
SM
MD
LG