Доступність посилання

ТОП новини

Франція відкладає рішення, чи зупиняти продаж Росії бойових кораблів


Перший із «Містралів» для Росії здійснює перший пробний вихід у море, Сен-Назер, Франція, 5 березня 2014 року. Його назва – «Владивосток». Другий має називатися «Севастополь».
Перший із «Містралів» для Росії здійснює перший пробний вихід у море, Сен-Назер, Франція, 5 березня 2014 року. Його назва – «Владивосток». Другий має називатися «Севастополь».
Франція наразі не ухвалюватиме рішень із приводу можливого зупинення продажу Росії двох найсучасніших бойових кораблів як санкцію через анексію Криму, заявив сьогодні міністр оборони Франції Жан-Ів Ле Дріан.

За його словами, ухвалу щодо цього контракту вартістю в 1 мільярд 200 мільйонів євро не варто робити раніше як у жовтні, коли перший із цих кораблів мають передати Росії.

Зупинення цього контракту може відбутися лише як частина широкого пакета санкцій Європейського союзу проти Росії, сказав він.

Росія, зі свого боку, заявила сьогодні, що вимагатиме відшкодування в разі, якщо контракт скасують.

Контракт, підписаний Францією і Росією на початку 2011 року, від того часу викликає протести низки інших країн-членів НАТО. Він передбачає побудову для Росії у Франції двох передових ударних десантних вертольотоносців класу «Містраль» із тим, що ще два такі кораблі Росія збудує сама за наданими Францією технологіями. За повідомленнями, принаймні один із перших двох кораблів Росія, ймовірно, призначала для свого Чорноморського флоту. Колишній головнокомандувач Військово-морських сил Росії Володимир Висоцький заявляв свого часу з приводу планів закупити вертольотоносці за кордоном, що в перебігу війни Росії проти Грузії 2008 року «все, що ми зробили тоді за 26 годин, цей корабель робить за 40 хвилин».

Сьогодні Європейський союз розглядає нові санкції проти Росії через її анексію Криму. За повідомленнями, про економічні санкції наразі ще не йдеться, планують розширити перелік осіб, яким заборонять в’їзд до ЄС і активи яких заморозять.

Учора Німеччина повідомила, що зупиняє виконання свого значного військового контракту для Росії на суму близько ста мільйонів євро.
XS
SM
MD
LG