Доступність посилання

ТОП новини

СБУ повідомляє про затримання російського шпигуна


Служба безпеки України повідомила, що затримала сьогодні громадянина Росії, кадрового співробітника Головного розвідувального управління Генерального штабу Збройних сил Росії, ім’я якого наведене як В. Макаров.

Його затримали в Чернігові «на гарячому» під час одержання ним документації з грифом «таємно» стосовно новітніх систем самонаведення боєголовок, мовиться в повідомленні. Згідно з висновком державного експерта з питань таємниці, документи, отримані іноземцем, належать до відомостей, розголошення яких створює загрозу національним інтересам і безпеці держави, повідомили у службі. СБУ почала кримінальне провадження за статтею про шпигунство.

Як мовиться в повідомленні, встановлено, що іноземець протягом двох років перебував на території України під чужим іменем як нібито громадянин України і активно вербував українських громадян, переважно військовослужбовців, для отримання інформації, що становить державну таємницю. Крім того, під виглядом співробітника ГО «Антикорупційний комітет України» російський шпигун збирав компрометувальні матеріали корупційного характеру на посадових осіб держави та передавав їх до Росії для шантажу українських посадовців, заявили в СБУ.

Після початку воєнної окупації Криму Росією і влаштування заворушень на Сході України СБУ повідомляла про викриття вже кількох розвідувально-диверсійних груп чи окремих шпигунів і диверсантів, серед яких були громадяни Росії, в деяких випадках працівники російських спецслужб.
XS
SM
MD
LG