Доступність посилання

ТОП новини

Киргизстан визнає «волевиявлення мешканців Криму»


Міністерство закордонних справ Киргизстану заявило сьогодні, що результати «референдуму» про вступ Криму до Росії становлять «волевиявлення більшості населення» півострова, «і це теж об’єктивна реальність, які б полярні оцінки не давались цьому референдумові».

«Тому сьогодні надзвичайно висока відповідальність тих політиків, які взяли долю країни у свої руки в такий складний для неї період. Будь-які ініціативи та дії мають бути спрямовані виключно на збереження крихкого миру і стабільності в Україні і в цьому регіоні в цілому, а силові методи протистояння неприпустимі», – мовиться в заяві.

Водночас, як заявили в МЗС Киргизстану, там і далі дотримуються думки, що «саме непродумані дії і корумпованість колишньої влади України привели до сьогоднішньої кризи і загибелі десятків безневинних людей».

«Киргизстан у своїй новітній історії пережив дві революції. Досвід країни після Квітневої революції 2010 року свідчить про надзвичайну важливість послідовності міжнародних партнерів у своїх намірах і діях, без проведення політики «подвійних стандартів». Киргизька Республіка закликає всі сторони виявляти максимальну стриманість і вирішувати всі спірні питання шляхом мирних переговорів у рамках міжнародного права і Статуту ООН», – мовиться в заяві.

Понад тиждень тому, ще до кримського «референдуму» і анексії Росією Криму, Киргизстан уже виступав із заявою щодо подій навколо України, того разу розкритикувавши як недоречний і неадекватний виступ колишнього президента України Віктора Януковича на прес-конференції в Росії.

Киргизстан дотримується переважно проросійських позицій, зокрема, перервав угоду зі США про транзитну авіабазу для постачання міжнародних сил в Афганістані й натомість має намір віддати її як авіабазу Росії. Бішкек також оголосив про бажання вступати в Митний союз під проводом Росії.
XS
SM
MD
LG