Доступність посилання

ТОП новини

Москва стала «Четвертим Рейхом» (огляд преси)


«Третій Рим» став «Четвертим Рейхом». Ця популярна «березнева теза» стала лаконічною, але вичерпною характеристикою політики Кремля, яка загрожує не тільки Україні, а й, здавалось би, вже сталій системі світової безпеки, констатує «Голос України». Йдеться навіть не про паралелі між аншлюсом Австрії та анексією Криму, не про інші історичні порівняння: факти самі по собі, і без експертних узагальнень, доводять, що найбільший «антинацист» планети Володимир Путін узяв за основу той самий сценарій, за котрим нацист Адольф Гітлер намагався перекроїти геополітичну карту – військовою потугою, геббельсівською пропагандою, підступництвом і сліпим фанатизмом своїх прихильників. Чіткі натяки російського фюрера упокоренням України відчинити собі двері у майбутню супердержаву, котра може перетворювати інші на радіоактивний попіл, диктувати долю світові, наказувати сусідам, з ким дружити, а з ким ворогувати, розпоряджатися міжнародним правом як використаною носовою хустинкою, – це і є ознаки остаточного перетворення «Третього Риму» на «Четвертий Рейх». Залишається вірити, що самого його спіткає доля біснуватого попередника – Рейху Третього.

Відторгнення частини української території визнається у всьому світі як брутальне порушення міжнародного права, двосторонніх договорів між Україною та Росією, а Захід тим часом досі продовжує говорити про санкції, зазначає газета «День». Експерт видання вважає, що настав час дати оцінку діям Заходу, оскільки Росія перетнула всі можливі червоні лінії. Вона здійснила акт грубої агресії, захопила частину території незалежної держави, члена ООН, порушила всі міжнародні зобов’язання і всі гарантії. Експерт переконаний, що санкції Заходу абсолютно не дієві і виставляються в Росії на глум, з них сміються російські чиновники. Тому що заборонити кільком із них в’їзд до США – це ніщо у порівнянні з тим, що Росія зробила з Україною. Операція Путіна проти України – це операція проти Заходу. Це намагання взяти реванш, принизити той самий Захід і Америку, наголошує експерт.

Є два реальних кандидати на посаду президента – Віталій Кличко і Петро Порошенко, переконаний експерт «Газети по-українськи». Він вважає, що Кличко виглядає твердішим. Порошенко – компетентна людина, але за час роботи у владі став занадто гнучким. Він ­– оптимальна кандидатура на прем’єра. Якби Кличко з Порошенком домовилися щодо посад – було б добре. Є ще Юлія Тимошенко. Однак виграти у другому турі в Порошенка чи Кличка вона не зможе, вважає експерт. Розрив буде великий. Майдан фактично звільнив її. Витягнув із зони, звідки невідомо, чи вийшла б вона взагалі. Мусить це зрозуміти. Але по заявах Тимошенко і Путіна читається, що вони мають якісь відносини. Серед наявних кандидатів вона для Путіна – найоптимальніший варіант, зауважує політолог.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG