Доступність посилання

ТОП новини

Україна пропонує ООН створити в Криму демілітаризовану зону – Турчинов


Олександр Турчинов, Пан Ґі Мун
Олександр Турчинов, Пан Ґі Мун
Україна пропонує ООН створити в Криму демілітаризовану зону, заявив виконувач обов’язків президента України, голова Верховної Ради Олександр Турчинов після зустрічі з генеральним секретарем ООН Пан Ґі Муном.

«Ми внесли пропозицію, яка, я сподіваюся, буде розглянута керівництвом ООН щодо створення в АРК демілітаризованої зони», – сказав він.

Турчинов додав, що йдеться про те, що українські та російські військовослужбовці «повинні вийти за межі Криму, а питання Криму має розглядатися виключно дипломатичним, переговорним і мирним шляхом».

За його словами, демілітаризація Криму може зупинити «розвиток агресії й відновлення суверенної території, відновлення нормального функціонування АРК в межах України, як це є відповідно до всіх міжнародних угод і Конституції».

Зі свого боку, Пан Ґі Мун наголосив на необхідності конструктивного діалогу між Києвом і Москвою. «Чим довше відкладається конструктивний діалог, тим більше зростає ризик неконтрольованості подій», – сказав генсекретар ООН.

Пан Ґі Мун закликав сторони конфлікту до неемоційної риторики, утримання від провокаційних дій, які можуть збільшити й без того нестабільну ситуацію.

Рада національної безпеки і оборони України раніше доручила Кабінету міністрів просити ООН визначити Крим демілітаризованою зоною.
XS
SM
MD
LG