Доступність посилання

ТОП новини

ДЕЗА ДНЯ, 21 березня. Російські ЗМІ: Яроша розшукує Інтерпол за звернення до Умарова


Лідер «Правого сектору» Дмитро Ярош
Лідер «Правого сектору» Дмитро Ярош
Київ – Лідер «Правого сектору» Дмитро Ярош знову під прицілом – російських правоохоронних органів та офіційної пропаганди. Слідчий комітет Російської Федерації подав документи в Інтерпол про оголошення Яроша в міжнародний розшук. Підстава – заклик до лідера російських ісламістів Доку Умарова підтримати антиросійські сили в Україні. У самому «Правому секторі» заявили, що до Умарова там ніколи з подібними закликами не зверталися. Невідомі зламали сторінку «Правого сектору» в соціальній мережі, після того на ній з’явився «екстремістський заклик», на який тепер посилається російська пропаганда.

Російські провладні телеканали повідомили в п’ятницю, 21 березня, що МВС Росії відправило в центральний офіс Інтерполу документи про оголошення лідера українського «Правого сектору» Дмитра Яроша в міжнародний розшук. Його російська телестанція Russia Today називає «одним з активних учасників державного перевороту в Україні», який «уславився своїми екстремістськими заявами». Підставою для оголошення в міжнародний розшук Дмитра Яроша російські пропагандисти називають його нібито заклик до лідера ісламістських радикалів у Росії Доку Умарова підтримати «Правий сектор». До речі, 18 березня 2014 року командування очолюваного ним угруповання «Кавказький емірат» підтвердило його смерть.

Але чи мав місце такий заклик? Ще 2 березня «Правий сектор» заявив, що акаунт одного з адміністраторів сторінки цього об’єднання в соціальній мережі «Вконтакте» зламали. Саме після цього на ній з’явилося начебто звернення керівника цієї організації Дмитра Яроша до лідера чеченських та інших північнокавказьких радикальних ісламістів у Росії Доку Умарова, щоб ті «зі зброєю у руках підтримали антиросійські сили в Україні». Повідомлення про це відразу поширили російські засоби масової інформації.

Речник «Правого сектору» Артем Скоропадський в інтерв’ю Радіо Свобода сказав про те, що об’єднання не зверталося по допомогу до лідера угруповання «Кавказький емірат». «Нашу сторінку було на півгодини заблоковано. Також був зламаний акаунт одного з адміністраторів групи. Зараз такої новини на нашій сторінці немає. Оригінальними новинами групи є лише ті, які на даний час опубліковані», – заявив Артем Скоропадський.

За його словами, позиція «Правого сектору» є такою: «не піддаватися на провокації і першими нічого не починати», але там «готові відповідати окупаційним військам Російської Федерації, якщо вони почнуть бойові дії».

Ярош інкримінують злочини проти громадян Росії?

Такий непересічний інтерес російської влади об’єднанням, яке виникло й діє на території іншої держави, там пояснюють так: «Будь-яка особа, яка вчинила чи закликає вчинити тяжкі злочини на території Росії або щодо її громадян, буде обов’язково притягнута до кримінальної відповідальності відповідно до норм міжнародного права та російського законодавства, незалежно від того, де вона перебуває і яке громадянство має». Таке заявили в Слідчому комітету Російської Федерації.

Який саме стосунок має Дмитро Ярош до злочинів чи намірів вчинити злочин щодо російських громадян, там не уточнюють. Все, про що залишається говорити, – заява на сторінці в соціальній мережі, яка, як наголошує «Правий сектор», з’явилась там після зламу акаунту.

Вільно виїхати з Криму можна… якщо не станеш заручником

Тим часом міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив, що російська сторона гарантує українським військовослужбовцям можливість вільно залишити Крим.

«Ми пропонуємо три напрямки. Перший – якщо є бажання служити в армії Росії – ми пропонуємо місце служби. Другий – якщо в людини немає бажання продовжити службу в армії Росії, але вона хоче залишитися в Криму – така можливість також існує. Нарешті, третє – якщо людина хоче продовжити службу в армії України, їй також надається така можливість. Вона може вільно виїхати з Криму для продовження служби в інших регіонах у частинах армії України», – заявив очільник російського оборонного відомства.

І в той час, як у Москві за круглим столом у кабінеті Володимира Путіна лунають такі заяви, самопроголошений прем’єр сепаратистського режиму в Криму Сергій Аксьонов дав розпорядження «не відправляти українських військовослужбовців з Криму доти, доки українська влада не відпустить строковиків із Криму, що проходять службу в Збройних силах України». Про це повідомив радник Аксьонова Володимир Мерцалов.

Фактично виконання такого розпорядження означало б, що українських вояків сепаратисти беруть у заручники. Але інформації про такі рішення та заяви серапатистського режиму Радіо Свобода в провладних російських медіа не знайшло, як і повідомлень про те, що «самооборона Криму» разом із російськими військовими пошкоджують і знищують майно та військову техніку українських військових частин. За останні українські офіцери несуть відповідальність.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG