Доступність посилання

ТОП новини

Мінськ у «дипломатичному шпагаті» між Києвом і Москвою


Мінськ – Новина про можливий вихід України з СНД нікого особливо не здивувала у столиці цієї Співдружності – Мінську, як у Виконкомі СНД, так і в МЗС Білорусі. Як вважають спостерігачі, причина в тому, що СНД вже давно напівмертва організація.

В офіційному коментарі голови Виконкому СНД Сергія Лебедєва з приводу відмови України від головування у Співдружності зазначено, що це рішення сприймається, «як подія, що сталася». Лебедєв висловлює жаль, каже про внутрішньополітичну кризу в Україні, але навіть не згадує причину цього кроку – військову агресію Росії в Криму.

Речник МЗС Білорусі Дмитро Мирончик якийсь натяк на реальну причину цього кроку Києва все ж зробив. «Що стосується заяви української сторони щодо припинення її головування, то ми, безумовно, шкодуємо про ухвалене Україною рішення, хоча і розуміємо його мотиви», – зауважив Мирончик.

Офіційний представник МЗС Білорусі під час брифінгу так і не зміг відповісти, чи визнає Мінськ анексію Росією Криму, чи вважає півострів територією України? Він лише посилався на заяву, яку раніше зробило МЗС Білорусі з цього приводу.

У цій заяві водночас озвучується критика «однобокого трактування принципів міжнародного права» та про готовність Мінська стати посередником у конфлікті Києва і Москви.

Протягом кількох тижнів і президент Лукашенко, і МЗС Білорусі відверто не підтримали жодну зі сторін в конфлікті щодо Криму. Спостерігачі не виключають, що це робиться для того, щоб залишити Білорусі потенційну роль посередника.

На думку політолога з Мінська Олексія Короля, цей «дипломатичний шпагат» Білорусь робить, щоб і Москва, і Київ – кожен із них – сприймали такі заяви Мінська на свою користь.

«Цілком залежний від Росії Олександр Лукашенко все ж прагне зберегти імідж політика, який вміє грати на суперечках між Заходом і Сходом та залишити собі можливість лавірування на Заході, коли виникне реальна загроза із Росії», – зазначає політолог.

Наразі такої загрози нема, каже Олексій Король, тому що Лукашенко влаштовує Путіна.

Інший білоруський спостерігач Олександр Зімовський лише тішиться можливому виходу України з СНД і має надію, що це остаточно зруйнує цю організацію.

«Сам я ставлюся до СНД негативно: український приклад показує, що ніяким переговорним майданчиком СНД не є. Ось тому я і кажу, що «прощавай, СНД!» На моє глибоке переконання, в цій організації нині немає жодного сенсу», – наголошує Олександр Зімовський.

Постійний повноважний представник України в органах СНД Іван Бунечко вже склав з себе повноваження голови Ради постійних представників держав Співдружності.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG