Доступність посилання

ТОП новини

Що дає Україні підписання політичної частини угоди про асоціацію з ЄС?


Москва – Прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв запропонував скасувати знижку на газ для України в розмірі 100 доларів за тисячу кубометрів, яка була надана в 2010 році в обмін на базування Чорноморського флоту Росії в Севастополі. А голова уряду України Арсеній Яценюк, виступаючи в Брюсселі після підписання політичної частини угоди про асоціацію ЄС і України, заявив, що, подвоюючи ціни на газ, Росія таким чином карає Україну за європейський вибір.

Після зміни влади в Україні саміт глав держав Євросоюзу вирішив розділити угоду про асоціацію на дві частини. 21 березня підписано його політичну частину. А економічну частину заплановано підписати після того, як в країні пройдуть президентські вибори.

Російський політолог Євген Мінченко вважає, що підписання політичної частини угоди для України мало що змінює.

«Політична частина – вона, чесно кажучи, з одного боку на користь бідних, така не надто конкретна. А з іншого боку, те, що там є, воно Україні багато чого не приносить. Модель односторонніх поступок мені видається просто не дуже ефективною», – зазначає політолог.

Заковика, на думку Мінченка, криється саме в економічній частині угоди, і якщо уряд Яценюка все ж досягне цього, то тим самим підпише собі вирок, упевнений політолог.

«У принципі це ж уряд заявив про те, що все одно вони – «уряд камікадзе», що вони не надовго. Тому, якщо вони хочуть прискорити своє харакірі, то чому б і ні, вони можуть це зробити», – каже політолог.

Нелегкий шлях до економічної угоди

Колишній заступник міністра закордонних справ Росії, а нині головний науковий співробітник Інституту Світової економіки і міжнародних відносин РАН Георгій Кунадзе вітає нинішнє підписання політичної частини угоди, і вважає його жестом максимальної міжнародної підтримки України. Що ж до конкретних результатів, то, на думку Кунадзе, шлях до них буде нелегким.

«От особисто я думаю, що це правильний крок, хоча більше я б його відніс поки до категорії політичних жестів, а не якогось конкретного результату. Я не думаю, що документ про політичну асоціацію може принести Україні що-небудь, окрім політичної підтримки. Що стосується економічної частини, то тут не все так просто. Оскільки, як я розумію, для реальної асоціації економічної Україні належить зробити ще дуже і дуже багато», – вважає Кунадзе.

Тим часом список росіян, які потрапили під санкції європейських країн і США поповнився у п’ятницю новими іменами. До нього увійшов російський телеведучий Дмитро Кисельов, відомий розпалюванням антиукраїнських настроїв, а також низка бізнесменів і політиків із найближчого оточення російського президента.
XS
SM
MD
LG