Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина й Польща наполягають на поглибленні санкцій ЄС щодо Росії


Президенти Угорщини й Польщі заявили після двосторонніх переговорів у Будапешті, що Євросоюз має вдатися до більш масштабних санкцій стосовно Росії через її військову інтервенцію в Україні, передає кореспондент Радіо Свобода.

Цитуючи недавню спільну заяву країн «Вишеградської четвірки», угорський керівник Янош Адер заявив: «Польщу, Чехію, Словаччину й Угорщину обурює те, що у 21-му столітті вони є свідками такої військової інтервенції, яку ці держави пережили на власному досвіді».

Президент Польщі Броніслав Коморовський наголосив, що треба відбити в Росії охоту від авантюр на зразок анексії Криму. На його думку, цього можна досягти лише дієвими санкціями.

Разом із тим, керівник Польщі підкреслив наголосив на важливості членства його країни та Угорщини в НАТО, оскільки це гарантує захист свободи і демократії на посткомуністичному просторі.

Виступаючи перед студентами будапештського Університету імені Лоранда Етвеша, Броніслав Коморовський висловив підтримку України в її боротьбі: «Свобода наших сусідів є запорукою нашої свободи».

Відповідаючи на запитання про можливість надання автономії певним нацменшинам України, зокрема, угорцям Закарпаття, президент Польщі попередив, що така перспектива пов’язана з певним ризиком, про що свідчить відторгнення Криму. Натомість слід надавати меншинам більше прав у вирішенні своїх справ, збільшувати повноваження органів національних самоврядувань та проводити децентралізацію, вважає він.

В Угорщині про «автономію угорців та русинів» останнім часом заявляє ультрарадикальна партія «Йоббік», євродепутат від якої Бела Ковач їздив спостерігачем на «референдум» у Криму 16 березня.
XS
SM
MD
LG