Доступність посилання

ТОП новини

11-й Docudays UA покаже кіно про ідеорупцію


Відкриття кінофестивалю перетворилося на реквієм за «Небесною Сотнею»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:07:24 0:00
Київ – У Києві стартував Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Його темою стала «Ідеорупція» – вигадана назва реального явища. Фестиваль відкриє хроніка українського протесту «Євромайдан. Чорновий монтаж», а усього на 11-му Docudays UA покажуть близько 70 фільмів.

Цього року Docudays UA вперше відбудеться без гасла – з огляду на події останніх чотирьох місяців концепція виявилася очевидною, розповідає член відбіркової ради фестивалю Дар’я Аверченко. Так само фестиваль відкриє проект, присвячений Євромайдану.

«Цього року ми обирали фільм-відкриття, як у минулі роки. Ми зробили власний проект – попросили у режисерів, які знімали хроніки революції їхні найкращі кадри», – розповідає Дар’я Аверченко.

(Відео користувача YouTube)

Головна тема Docudays UA 2014 також опосередковано стосується протестів. «Ідеорупція» – це корупція, що набула ознак певної ідеології, пояснює один із організаторів, член правління української Гельсінської спілки з прав людини Володимир Яворський. Євромайдан виник як протидія цьому явищу, каже він.

«Практично усі сфери життя в Україні просякнуті корупцією, але жодна інформація про неї не отримує ані суспільних, ані політичних, ані правових наслідків. Вона перетворилась на буденну річ, саме слово втратило для нас значення. Боротися з цим явищем потрібно, позначивши його новим словом», – зазначає правозахисник.

Усього покажуть три фільми про корупцію: в футболі, банківських системах та на Олімпіаді в Сочі. Окрім цього, буде окрема лінійка стрічок про світові революції. Також на фестивалі відбудеться дискусійний майданчик і традиційна так звана «Жива бібліотека» – зустрічі з людьми, до яких існує упереджене ставлення в суспільстві.

Docudays UA мандрує Україною

Українські фільми представлять у двох конкурсних та позаконкурсній програмі. Окремо покажуть панораму українського документального кіно. У програмі також – ретроспектива фільмів режисера Андрія Загданського, які покажуть на плівці.

(Відео користувача YouTube)

Прихильники фестивалю знають, що окрім київського, існує також «мандрівний» Docudays UA – це покази, що стартують щороку восени в різних містах України. «Ми зробили статистику, і виявилось, що за останній рік покази відбулися у 231 населеному пункті. Це практично усі регіони країни. Незважаючи на те, що цього року організатори зіштовхувалися зі значними складнощами», – розповідає програмний директор фестивалю Геннадій Кофман. Так, наприклад, у кількох містах на сході України деякі стрічки спершу переглядали правоохоронці.

На Docudays UA представлять також дві фотовиставки: «Обличчя Майдану» Ігоря Гайдая та «Фото 51»: Чи прописана корупція в ДНК Росії?» Михайла Фрідмана.

Цьогорічний Docudays UA триватиме до 28 березня. Детальну програму можна переглянути на сайті фестивалю.
  • Зображення 16x9

    Євгенія Олійник

    Кореспондент і карикатурист, працюю на Радіо Свобода з серпня 2011 року. Водночас здобуваю освіту в Інституті журналістики КНУ імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG