Доступність посилання

ТОП новини

Анексія може серйозно зашкодити економіці Криму


Російська анексія українського Криму може завдати шкоди економіці півострова і призвести до ізоляції регіону від міжнародного співтовариства.

Криза в Україні ще раніше позначилася на роботі багатьох банків, коли спроби зняти готівку в банкоматах перетворилися в лотерею.

Але після захоплення Криму Росією проблеми з виведенням грошей з банків посилилися. Переважна частина банків зареєстровані на «материковій» частині України, і хоча їх банкомати діють в Криму, запаси готівки в них вичерпуються. У результаті банки змушені вводити жорсткі обмеження на зняття коштів, що призводить до довгих черг незадоволених вкладників.

В результаті санкцій Заходу платіжні системи Visa і MasterCard були відмовилися обслуговувати картки випущені, щонайменше, двома російськими банками.

МЗС Росії повідомив, що до 1 січня 2015 року в Криму буде діяти перехідний період, протягом якого буде проходити його інтеграція в економічну, фінансову, банківську, правову та управлінську системи Росії.

У Криму ходять чутки, що перехід з української на російську банківську систему може призвести до повного блокування кредитних карт, принаймні, на кілька днів.

Принаймні один готель в Севастополі, де знаходиться база російського Чорноморського флоту, попередив гостей, що з понеділка, можливо, не зможе приймати до оплати кредитні карти.

Економіка Криму також може постраждати від зниження потоку туристів.

Західні туристи, ймовірно, будуть уникати цієї курортної зони на Чорному морі, яка стала асоціюватися з російською військовою агресією.

Кадри з російськими солдатами і озброєними камандами в «балаклавах», зносячи ворота українських баз і погрожуючи журналістам, набули широкого поширення в західних ЗМІ, поряд з репортажами про бурхливі проросійські мітинги, що носили відкриту антизахідну спрямованість.

Але навіть якщо західні туристи захочуть приїхати сюди, це буде не так просто. Авіасполучення з Кримом було практично повністю припинено після анексії цієї території - здійснюються тільки рейси в Москву.

Кримські туроператори починають розуміти, що їх бізнес може постраждати, хоча в деякій мірі удар може пом'якшити збільшення потоку туристів з Росії.

Хоча президент Росії Володимир Путін минулого тижня підписав документи, що закріпили законну, на думку Москви, анексію Криму, перехід від українського паспортного контролю до російського стався не повністю.

Співробітники аеропорту в Сімферополі кажуть, що вони все ще керуються візовими правилами автономної республіки у складі України і не знають, коли будуть введені більш жорсткі російські правила.

Російські візові обмеження можуть бути введені там, де їх раніше не було. Зокрема, це може торкнутися західних журналістів, які працювали в Україні за туристичними візами.

Надходять суперечливі повідомлення про майбутнє громадян України в Криму, які не захочуть переходити в російське громадянство.

За результатами спірного референдуму, проведеного 16 березня під тиском підтримуваної Москвою кримської влади, є 97 відсотків виборців висловилися за приєднання до Росії. Але за іншими оцінками, до 20 відсотків кримчан, можливо, захочуть зберегти українські паспорти.

Процес видачі російських паспортів вже почався, і у мешканців півострова є один місяць, щоб вирішити, чи хочуть вони зберегти українське громадянство.

Кримські лідери стверджують, що ті, хто вирішать залишитися громадянами України, позбудуться російських соціальних пільг, але не уточнюють, як таке рішення позначиться на їх правовий статус та інших правах. Така невизначеність викликає занепокоєння, що в гіршому випадку громадянам України, які проживають у Криму, доведеться отримувати візи, щоб і далі жити в своїх будинках.

Після російського захоплення Криму влада України заборонила подвійне громадянство, і розглядають питання про введення віз для росіян, які в даний час не потрібні.

На сході України проросійські організації вимагають проведення власних референдумів про приєднання до Росії. Якщо Москва спробує захопити нові українські території, відносини між двома країнами можуть ускладнитися ще більше, і Київ може заблокувати наземні шляхи, що ведуть на півострів.

Україна також забезпечує більшу частину Криму водою і електроенергією, і може використовувати ці ресурси, як важіль для погіршення ситуації на півострові.

У неділю в Сімферополі відбувалися періодичні відключення електроенергії. Проросійський прем'єр-міністр Криму Сергій Аксьонов у своєму Твіттері повідомив, що часткове відключення електрики відбувалося в Сімферополі, Ялті, Керчі, Феодосії. «Причини з'ясовуємо», – написав він.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG