Доступність посилання

ТОП новини

«Київська пектораль-2013»: премія у галузі культури і політики?


«Київська пектораль – 2013» нагородила переможців
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:47 0:00

«Київська пектораль – 2013» нагородила переможців

Київ – У Києві відзначили переможців найстарішої в Україні театральної премії «Київська пектораль». Нагородження традиційно відбувалося напередодні Міжнародного дня театру, а усього за премію у 14 номінаціях змагалися 75 минулорічних прем’єр. У той же час біля театру Івана Франка, в якому відбувалася церемонія, двоє митців-активістів протестували проти гастролей Театру російської драми у Росії.

Цього року нагороду у більшості номінацій забрала вистава Дмитра Богомазова Morituri te salutant за мотивами новел Василя Стефаника – вона стала і найкращою режисерською роботою, і найкращою виставою минулого року. Премію за головну жіночу роль забрала Надія Кондратовська з театру Російської драми за виставу «Обіцянка на світанку». До речі, одним із кандидатів на цю номінацію став чоловік – Михайло Кукуюк за роль Аннети у виставі «Дві панянки у бік півночі» в Театрі на лівому березі.

Приз за найкращу чоловічу роль, утім, отримали одразу двоє чоловіків: Олексій Вертинський, актор Молодого театру, за роль у виставі «Загадкові варіації» та новий міністр культури, актор театру «Сузір’я» Євген Нищук за роль Миколи Вінграновського у постановці «Прекрасний звір у серці». Він зізнався, що охоче б віддав свій голос Вертинському, та пообіцяв: на новій посаді міністра театром опікуватиметься в першу чергу.

«Зараз, у ці важкі хвилини, коли йде розгляд бюджету щодо тих чи інших скорочень, я маю сказати, що, хоча й доведеться затягнути паски, роблю і робитиму все, щоб ті позиції, що стосуються театру та його працівників, були збережені», – каже міністр.

Однак виконати обіцянку буде складно – директор Департаменту культури України Світлана Зоріна також прогнозує важкі часи в галузі культури.

«Я б не чекала за місяць або два якоїсь конкретної програми від міністра. Ми усі щось плануємо, але життя за цими стінами вносить свої корективи. Зараз усе те, що ми планували на 2014 рік, зможемо виконати лише на 30 відсотків. Тому ми дуже раді, що хоча б змогли зробити «Пектораль», – каже вона.

На «Пекторалі» протестували проти російських гастролей

Тим часом перед церемонією нагородження двоє митців-активістів вийшли до театру з плакатами на знак протесту проти гастролей Театру російської драми імені Лесі Українки в Росії. Приводом стало інтерв’ю, опубліковане в газеті «Известия», в якому художній керівник театру Михайло Резнікович нібито схвалив відділення Криму від України. Утім, сьогодні на сайті Міністерства культури з’явився офіційний лист Резніковича, в якому він заявив, що ця фраза не була сказана ним буквально.

Художній керівник київського театру «Сузір’я» Олексій Кужельний також гостро розкритикував матеріал: «Хтось, хто хоча би раз прочитав інтерв’ю з Резніковичем або бачив його роботи, знав би, що це просто не його слова», – заявив режисер на прес-конференції.

Від наміру провести гастролі в Росії Михайло Резнікович не відмовився. А молоді актори, які з нагоди церемонії поставили невелику виставу про український театр, зіронізували на тему позиції Театру російської драми
  • Зображення 16x9

    Євгенія Олійник

    Кореспондент і карикатурист, працюю на Радіо Свобода з серпня 2011 року. Водночас здобуваю освіту в Інституті журналістики КНУ імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG