Доступність посилання

ТОП новини

Сила України у розмаїтті національностей і культури – президент ПАРЄ


Після Києва і Донецька делегація Парламентської асамблеї Ради Європи відвідала Львів, щоб особисто – не через призму центральної влади – оцінити ситуацію в регіоні, отримати якнайбільше інформації про суспільно-політичне життя Львівщини. Адже у квітні у ПАРЄ заплановане наступне слухання з українського питання.

Делегація Парламентської асамблеї Ради Європи на чолі з її президентом Анною Брассер прибула у Львів у неділю. Більшість із п’ятнадцяти членів делегації приїхали у місто Лева вперше і не приховували свого захоплення. Анна Брассер зізналась, що навіть не могла уявити, яким це місто є насправді.

Представники Ради Європи (а це голови різних політичних груп) у Львові спілкувались з керівниками області та міста, громадськими активістами і з представниками національних меншин. Передусім європейські політики хотіли почути львів’ян про те, як вони бачать розвиток подій у країні, чи залучені місцеві органи влади до питання децентралізації влади у державі, що робиться для того, щоб об’єднати всі регіони України, як можна інформаційно подолати уявлення східняків про західників, яких їм змальовують «фашистами».

«Є не лише зовнішні, але й внутрішні проблеми України. Ми зустрічались у Донецьку з керівником області Тарутою. Він нам розповів, у якій складній ситуації перебувають мешканці, про величезний рівень корупції, про зубожіння людей, кризову ситуацію, розповів нам про те, що дії влади за останні 23 роки призвели до того, що мешканці Донеччини дивляться на Росію як на альтернативу», – наголосив голова групи лівих ПАРЄ Тіні Кокс.

Представники ПАРЄ дізнались про те, що до Львова запрошують студентів зі східних областей, щоб ті могли побачити місто і поспілкуватися з галичанами, переконатись, що тут немає «фашистів», панує толерантне ставлення до людей різних національностей. У Львові не було жодного випадку, щоб когось із російськомовних мешканців переслідували. У самому центрі міста працює Російський культурний центр. Однак представники ПАРЄ почули думки обмеженого кола людей – список учасників Львівська ОДА формувала на власний розсуд.

ПАРЄ підтримує цілісність України

Президент ПАРЄ Анна Брассер зазначила Радіо Свобода, що східні і західні регіони України мають мовні, історичні, культурні відмінності, але це не дві окремі країни, а в цьому сила єдності держави.

«Таке спостерігається в інших країнах, але ми маємо поважати головні принципи держави. Я була вражена розмаїттям національностей України. Звісно, що є відмінності між Сходом і Заходом, але Україна єдина, і у цьому її сила. Однак потрібно докласти зусиль, щоб усі ці етнічні групи робили свій внесок для існування спільної та нероздільної України. ПАРЄ підтримує єдність держави, захищає територіальну цілісність України. Росія порушила і міжнародне право, й українські закони, виявивши агресію. Ми приїхали, щоб дізнатися, як саме ми можемо допомогти Україні», – каже Анна Брассер.

Представники ПАРЄ наголосили, що у нинішній ситуації в Україні важливо знайти порозуміння через діалог, а не застосування зброї. Тому Рада Європи обіцяє допомогти Україні у роботі над правовими нормами, новою Конституцією, а це створить фундамент для економіки, сприятиме довірі інвесторів. А вже економічні питання вирішуватиме Європейський союз
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG