Доступність посилання

ТОП новини

Україна не має наміру змінювати свій без’ядерний статус – Дещиця


Андрій Дещиця
Андрій Дещиця
Україна не має наміру змінювати свій без’ядерний статус, заявив виконувач обов’язків міністра закордонних справ України Андрій Дещиця.

Як повідомили у Департаменті інформаційної політики МЗС України, про це він сказав під час виступу на засіданні Саміту з питань ядерної безпеки у Гаазі (Нідерланди).

Дещиця заявив, що 20 років тому Україна позбулася запасів ядерної зброї в обмін на гарантії безпеки, територіальної цілісності та незалежності з боку держав, які підписали Будапештський меморандум – США, Великої Британії й Росії.

За його словами, раптова і неспровокована агресія Росії й анексія нею Криму не лише поставили під загрозу суверенне майбутнє України, а й змусили багатьох замислитися про доцільність наслідування без’ядерного прикладу України.

«Незважаючи на появу політичних закликів в Україні до відновлення арсеналу ядерної зброї, наша держава буде послідовно дотримуватися взятих на себе міжнародних зобов’язань і не має наміру міняти свій без’ядерний статус», – цитує прес-служба МЗС слова Дещиці.

За його словами, Україна буде шукати інші способи зміцнення власної безпеки й захисту територіальної цілісності й незалежності.

У 1994 році підписали Меморандум про гарантії безпеки у зв’язку із приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (Будапештський меморандум). Країнами-гарантами безпеки України підписалися США, Росія й Велика Британія.
XS
SM
MD
LG