Доступність посилання

ТОП новини

Естонія запалює свічки з думками про Україну


Український співак в Естонії Руслан Трочинський
Український співак в Естонії Руслан Трочинський
Сьогодні о 19:00 за місцевим часом (це 20:00 за Києвом) на Спiвочому полі естонського міста Вільяндi запалять 2497 свічок в пам'ять про жертв масових депортацій, якi відбулися в балтійських державах у 1949 році. У ході операції, що почалася 25 березня 1949 року, понад 20 тисяч осіб – майже 3 відсотки повоєнного населення Естонії – протягом декількох днів були заарештовані і вислані у віддалені райони Сибіру. Депортації вимагала Комуністична партія, щоб завершити колективізацію і «знищити куркулів як клас».

Нинішній захід у Вільянді – культурному центрі Естонії – пов'язаний також і з Україною. Його учасники згадуватимуть українців, які зараз переживають дуже тривожні часи і борються за свою державу. Церемонію запалювання свічок супроводжуватиме музика у виконанні керівника естонсько-українського гурту «Свята ватра» Руслана Трочинського. Одна з його пісень «Вогонь запеклих не пече» написана саме під впливом подій на Майдані в Києві.

Автор пісні розповів Радіо Свобода, що нині в Естонії дуже багато людей підтримують українців, які не захотіли миритися з несправедливістю. «Зараз у людства є можливість змінити все, лише «плечем в плече та з однією думкою» (процитував він слова своєї пісні), ми зможемо сказати «ні» агресії Кремля. Від нас залежить, чи шануємо ми загибель тих мільйонів людей, які опинилися в таборах у Сибіру, і щоб історія більше не повторилась».

«Не можна бути байждужими! Ми – люди, і ми боремося за мир!», – сказав Руслан Трочинський у коментарі Радіо Свобода і наголосив, що цього вечора на території всієї Естонії, у всіх містах пройдуть такі акції. «Вся Естонія запалює свічки з думками про Україну», переконаний музикант.
XS
SM
MD
LG