Доступність посилання

ТОП новини

Кому потрібен закон про 30 діб «превентивного арешту» за наміри підірвати авторитет влади?


Дніпропетровськ – Громадськість Дніпропетровська збирає підписи проти скандального законопроекту народних депутатів-батьківщинівців «Про превентивне затримання особи». Про це у вівторок заявили громадські активісти та журналісти, а за день до цього вони провели акцію протесту. Проект закону, яким вони не вдоволені, передбачає затримання людини терміном до 30 діб за підозрою в намірах підірвати національну безпеку України та завдати шкоди авторитету влади. На чому має ґрунтуватися ця підозра, не прописано, тому на практиці, припускають активісти, закон дозволить затримувати будь-кого і будь-де просто так, без доказів і пояснень.

Законопроект «Про превентивне затримання особи», зареєстрований у Верховній Раді України, вже переданий на розгляд до профільних комітетів. Автори – депутати-батьківщинівці Іван Стойко та Олег Медуниця.

Проект передбачає визначити порядок превентивного затримання строком до 30 діб осіб із числа громадян України, іноземців та осіб без громадянства України, причетних до підготовки або скоєння злочинів проти основ нацбезпеки, громадського порядку, проти авторитету органів влади та об’єднань громадян, злочинів, що підривають цілісність і суверенітет держави.

30 діб арешту за «зниження авторитету влади»

Чи не найбільше у цьому документі дніпропетровських журналістів обурює те, що він дозволяє затримувати людину без пояснень аж на 30 діб тільки за підозрою в підготовці до дій, спрямованих «на підрив авторитету влади». Працівники мас-медіа кажуть: так скоро кожен непевний погляд в бік владної структури, не кажучи вже про критику, може бути розцінений як злочин. Вони здивовані самим формулюванням «превентивний арешт», якого не існує в демократичних країнах: неможливо виявити людей, що підлягають «арешту для профілактики», адже неможливо затримати людину тільки за її задуми, а лише винятково за вчинені дії.

Дніпропетровська журналістка Ольга Юдіна вважає, що законопроект ставить під загрозу всю журналістську діяльність, бо спрямований на боротьбу з думками.

«У разі, якщо ви своїми діями, своїми публікаціями знижуєте, як сказано в законопроекті, авторитет органів державної влади, місцевого самоврядування, громадських організацій, вас мають право посадити за ґрати, щоб ви не скоїли злочин. Будь-яка дія, будь-який погляд скоса може бути розцінений як зниження авторитету влади», – зазначає журналістка.

Під зверненням до фракції ВО «Батьківщина» у Верховній Раді України та Дніпропетровської обласної організації партії з вимогою відкликати документ вже підписались десятки активістів та журналістів Дніпропетровська. Поставила під ним свій підпис і голова обласної організації партії ВО «Батьківщина», тітка Юлії Тимошенко Антоніна Ульяхіна.

За її словами, цю законотворчу ініціативу зареєстрували депутати-мажоритарники, які у фракції «Батьківщини» представляють іншу партію. Ульяхіна обіцяє разом з однопартійцями домагатись відкликання проекту.

«Впевнена, що він згорить раніше, ніж пройде експертів та профільний комітет», – сказала Ульяхіна.

Задля боротьби з сепаратизмом?

Між тим незалежні експерти бачать як плюси, так і мінуси запропонованого депутатами проекту. Адвокат Ілля Бондар зазначає: ініціатива Стойка-Медуниці порушує норми українського й міжнародного законодавства: будь-яка особа, затримана за підозрою в злочині, має спочатку постати перед судом. За допомогою нових норм, припускає адвокат, певно, в Україні хотіли боротись із сепаратизмом.

«Кримінально-процесуальний кодекс передбачає право слідчого на затримання особи до 3 діб. Отже, цей законопроект просто суперечить закону. Цей законопроект носить характер надзвичайного. Очевидно, я так здогадуюсь, проект покликаний замінити запровадження надзвичайного стану у східних та південних областях, де треба оперативно боротися з сепаратистами. Видно, так і придумали, аби прокурор мав право затримувати людей на 30 діб. Але це суперечить міжнародним нормам, Конституції України і правам людини. Питання затримання на 30 діб – це явне беззаконня», – зазначив у коментарі Радіо Свобода адвокат Ілля Бондар.

Дніпропетровський політолог, депутат обласної ради Владислав Романов вважає: протидіяти сепаратизму можна й без допомоги суперечливого законопроекту.

«Уявляєте кількість людей, яких можна ось так «з нуля», превентивно затримати? Ні механізму, абсолютно нічого. По-друге, треба розуміти, до чого це призведе. Це ніяк не знизить напруженість у суспільстві. Уявляєте, в якому стані людина, яку затримали на місяць, вийде на волю? Усіх цих «федерастів» зараз притягують за заклики до порушення державного суверенітету України. Це дуже серйозна стаття. Треба не нові закони вигадувати, а треба примусити працювати тих, хто старі закони не хоче застосовувати», – сказав Радіо Свобода політолог.

Незалежні експерти сходяться на тому, що законопроект «Про превентивне затримання особи» має небагато шансів на ухвалення
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG