Доступність посилання

ТОП новини

Чи виправдали свободівці очікування своїх сумських виборців?


Облом, повний облом – опитування сумчан про їхнє ставлення до ВО «Свобода»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Облом, повний облом — опитування сумчан про їхнє ставлення до ВО «Свобода»

За два роки перебування партії «Свобода» у парламенті, вона зуміла поділити своїх виборців на два конфронтуючі табори: адептів та критиків. Симпатики кажуть, що активність свободівців є стимулом для Верховної Ради в цілому, а критики стверджують, що ВО «Свобода» швидше піариться у парламенті, аніж працює. На парламентських виборах 2012 року Суми віддали за «Свободу» трохи більше ніж 11% голосів.

У 2012 році в Сумах «Свобода» поступилася «регіоналам» лише на 3% голосів. Наразі є частина виборців, які продовжують активно підтримувати цю політичну силу й виправдовують агресивні дії свободівців молодою гарячою кров’ю та емоційністю, не вбачаючи в цьому жодних загроз. Вони кажуть, що активність ВО «Свобода» у парламенті є добрим «будильником» для нардепів «із досвідом».

«Я за! Просто вони розбудили всі партії, підняли на ноги, щоб вони не сиділи, як ото Чечетов, щоб не спали. Ну, звичайно, Мірошниченко поводив себе нетактовно. Ну він такий, емоційний. Він вибачився», – каже одна з прихильниць ВО «Свобода».

Натомість інші зазначають, що відчувають себе обдуреними, їм здається, що діставшись до влади, свободівці борються вже за власні, а не народні інтереси. До того ж недоторканність дає представникам ВО «Свобода» можливість вдаватися до таких витівок, які іншим би з рук не зійшли.

«Як тільки вони пробрались в парламент наш, стали тими самими хлопцями, які там і сиділи. Як би в свій круг «вписались». Ніяк не виправдали мою довіру. Розчарувався я і в останній українській партії, якій я вірив. Облом, повний облом! От що я можу сказати щодо «Свободи», – зауважує колишній прихильник «Свободи».

«Можливо, від них очікували більш рішучих дій та певних чеснот»

Політичний журналіст Сергій Алещенко вважає, що говорити про виправдання надій не варто, оскільки люди в Сумах зокрема, та в Україні загалом голосували не за ВО «Свободу», а «проти» тих партій, які були представлені в парламенті на той момент. До того ж, на його думку, «Свобода» вже довела, що вона нічим не краща за попередників.

«Можливо, від них очікували більш рішучих дій та певних чеснот. Але їх, як не було, так і немає зараз, окрім якихось безглуздих вчинків. Практична діяльність ВО «Свобода» в тих регіонах, де вони мають потужне представництво у місцевих органах влади, довела, що нічим вони не відрізняються від «папєрєдніков». Теперішній час дозволяє їм якимось чином завоювати більшу прихильність виборців, хоча я не впевнений в тому, що їм це вдасться», – каже Сергій Алещенко.

Журналіст порівняв українські політичні партії, в тому числі і ВО «Свободу», з флюгером, який повертається в залежності від напряму вітру, а у випадку з політсилами – у напрямку грошових потоків. А це означає, додав він, що має змінюватись суспільство, а не назва партій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG