Доступність посилання

ТОП новини

Багато незгодних із режимом Путіна стають емігрантами – Буковський


Письменник і один із засновників дисидентського руху, який провів у радянських в’язницях понад десятиліття Володимир Буковський
Письменник і один із засновників дисидентського руху, який провів у радянських в’язницях понад десятиліття Володимир Буковський
Лондон – Ветеран радянського дисидентського руху Володимир Буковський каже, що сучасним інакодумцям в Росії доводиться діяти майже у таких самих умовах, які були створені комуністичною владою і радянським КДБ у 20-му сторіччі.

Письменник і один із засновників дисидентського руху, який провів у радянських в’язницях понад десятиліття Володимир Буковський вважає, що українська криза й окупація Москвою частини української території засвідчила: для режиму, на чолі з президентом Путіним незалежна Україна становить серйозну загрозу, бо може показати росіянам переваги свободи і європейських принципів.

Такі оцінки лунали в Лондоні у понеділок на презентації документальної стрічки про радянських дисидентів «Вони обирали свободу». У фільмі архівні кадри 70-х і 80-х років, розмови з людьми, які наважилися протидіяти потужній тоді радянській системі.

В аудиторії лондонської філії неурядової дослідницької установи Legatum Institute стрічку переглядав також один з її героїв – 71-річний Володимир Буковський.

1976 року Буковського вислали з Радянського Союзу, обмінявши його на діяча чилійських комуністів Луїса Корвалана.

Новий тоталітаризм

Володимир Буковський – один із тих, хто вважає, що у Росії тоталітарна влада трансформувалася з комуністичного в авторитарний режим, в якому провідну роль відіграють представники колишнього КДБ.
Спокуса емігрувати з Росії величезна. Я розумію 19-річних, які не готові чекати 20 років на можливе покращення
Володимир Буковський
«Якщо суспільство в Росії вирішить боротися, то можливості такі є, але люди повинні бути готові боротися до кінця. Зважитися на таке дуже важко, коли кордони відкриті. Можна поїхати в штат Колорадо, писати там дисертацію і жити собі. Спокуса емігрувати з Росії величезна. Я розумію 19-річних, які не готові чекати 20 років на можливе покращення. Люди з талантами хочуть щось дати людству, і їм не хочеться гинути на площах від куль снайперів. Ця дилема постає перед росіянами – залишатися і боротися, чи виїжджати», – сказав колишній дисидент, зауваживши, що населення Російської Федерації щороку скорочується на майже мільйон.

Згадка про площу й снайперів у Володимира Буковського була не випадковою. Протести українців на Майдані у Києві він назвав прикладом того, як дорого коштує свобода і як жорстоко захищають свої привілеї злочинні диктатури.

Саме тому, за його словами, Путін пішов на порушення міжнародних угод і на вторгнення в Україну.
Приклад України – успішної і демократичної – був би дуже великим ударом для режиму Путіна
Володимир Буковський

«Безумовно, правда, що приклад України – успішної і демократичної у безпосередній близькості до Росії – був би дуже великим ударом для режиму Путіна. Бо їхня брехня полягає у тому, що в сучасному світі демократія перекреслює добробут. Якби Україна домоглася успіху, то гіршого для путінського режиму не було б. На жаль, допомога Заходу запізнюється принаймні на 5 років. Ще десять років тому ми підписували листа із закликом вилучити Росію з «Вісімки» (G8)», – наголосив Буковський.

За словами Володимира Буковського, режим Путіна зараз набагато витриваліший і вміло використовує важелі пропаганди. Ветеран-дисидент заявив, що якби Захід 2008 року належним чином відреагував на війну Москви з Грузією, то сьогодні кримської кризи не було б.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG