Доступність посилання

ТОП новини

Обама: Незаконна анексія Росією Криму не є «вирішеною справою»


Президент США Барак Обама приймає у Білому домі прем'єра України Арсенія Яценюка
Президент США Барак Обама приймає у Білому домі прем'єра України Арсенія Яценюка
Президент США Барак Обама заявив у вівторок, що він занепокоєний з приводу зазіхань Росії в Україні після анексії Криму. Він також додав, що Крим, як частина Росії, не є «вирішеною справою».

Виступаючи на прес-конференції з прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте після саміту безпеки в Гаазі, Обама заявив, що анексія Росією Криму не прийнятна. «Ми не визнаємо те, що відбулося в Криму», - сказав він, додаючи, що санкції проти Росії можуть поглибитися в енергетичних і торговельних секторах. «Це залежить від Росії – діяти відповідально і бути готовою дотримуватися міжнародних норм, і ... якщо вона не зробить цього, будуть деякі втрати».

Посилаючись на Росію як на «регіональну великодержаву», президент сказав, що ця країна загрожує деяким своїм сусідам через свою слабкість, а не силу.

«Ми (США) маємо значний вплив на наших сусідів», – сказав він. «Ми взагалі не маємо потреби вторгатися в них для того, щоб мати сильніші відносини і співпрацю з ними».

Обама висловив упевненість: якщо б в українців був вибір, вони прагнули б мати відносини як з Європою, так і з Росією. Президент США також заявив, що всі країни НАТО мають гарантії того, що вони будуть, як і раніше, захищені, відповідно до вимог договору про взаємну безпеку.

Прем’єр-міністр Нідерландів Рютте сказав, що він не може уявити собі ситуацію в Криму, яка закінчується військовим конфліктом.

«Це складне питання. Це не може бути вирішене відразу», - сказав Рютте, який також високо оцінив лідерство Обами.

Обама заявив, що США не вважають Росію головною загрозою своїй національній безпеці і що він більше занепокоєний можливістю вибуху ядерної бомби в Нью-Йорку.

Контрпродуктивний

Тимчасом Росія відкинула як «контрпродуктивний» крок світових лідерів, щоб усунути Росію з Групи восьми промислово розвинених країн (Великої вісімкм) з приводу її дій в Україні.

Представник президента Росії Володимира Путіна зробив коментар наступного дня після того, як сім інших країн Великої вісімки (G-8) домовилися провести саміт семи країн у червні, замість участі в раніше запланованій зустрічі Великої вісімки в Росії.

У спільній заяві, опублікованій у кулуарах ядерного саміту в Гаазі (Нідерланди), лідери США, Великобританії, Канади, Франції, Німеччини, Італії та Японії заявили, що вони тимчасово зупиняють свою участь з Росією у Великій вісімці, поки Москва не «змінить курсу». Західні держави вдаються до заходів, щоб ізолювати Росію з приводу анексії Кримського півострова, відокремленого від України.

Російські інформаційні агентства посилаються на слова представника Кремля, який сказав, що Росія готова і зацікавлена у продовженні контактів зі своїми колегами з Великої вісімки. Однак міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив у понеділок, що не буде «великою трагедією», якщо Росію буде виключено з цього угруповання.

У понеділок в кулуарах саміту з ядерної безпеки Лавров зустрівся з українським колегою Андрієм Дещицею. Це була їхня перша зустріч і зустріч на найвищому рівні між представниками уряду Росії і нової української влади.

У понеділок міністр оборони Росії Сергій Шойгу відвідав російську військову штаб-квартиру в Криму, оскільки російські війська захопили останню військову базу України на півострові, і українські війська були виведені звідти.

У понеділок ввечері РІА Новости Росії посилалося на віце-прем’єра Криму, який сказав, що всі військові частини на півострові вже перебувають під контролем російських військових.

Пересування військ

Секретар України з питань національної безпеки і оборони Андрій Парубій заявив Голосу Америки, що близько 100 тисяч російських військ і броньована техніка розташовані уздовж українських кордонів і залишаються у повній бойовій готовності.

Ця присутність військ на східних і південних кордонах України викликає тривогу в Києві. Це також викликало попередження з боку НАТО, що Москва, можливо, прагне розширити свою територію за рахунок іншої проросійської території на південно-західному кордоні України – у Придністров’ї.

Зі свого боку, Москва наполягає на тому, що прикордонні війська проводять навчання, що немає ніяких планів, щоб увійти на територію України.

Україна залишилася вкрай нестабільною від листопада, коли тодішній президент Віктор Янукович відмовився підписати угоду про асоціацію з Європейським Союзом на користь тісніших зв’язків з Росією. Цей крок призвів до тижнів антиурядових протестів у Києві, які змусили Януковича втекти з країни минулого місяця.

Минулого тижня кримчани проголосували на дуже спірному референдумі про відокремлення від України і приєднання до Російської Федерації, до чого швидко вдався президент Росії Путін. Сполучені Штати і Європейський Союз твердять, що голосування порушує Конституцію України і є незаконним.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG