Доступність посилання

ТОП новини

Митці Польщі пишаються українцями, які прагнуть «визволитися з рабства»


Варшава – Відомі польські митці здивовані тією підтримкою, яку їхні колеги в Росії висловили нещодавно політиці Путіна щодо України. Вони говорять, що схвалення імперської політики Кремля не принесе нічого доброго російському народові. Низка діячів польської культури підписала лист-звернення до українського народу з підтримкою його волелюбних прагнень. Серед підписантів – Кшиштоф Зануссі, Даніель Ольбрихський, Анджей Вайда, Барбара Брильська та інші.

«Боротьба за гідність, незалежність і мир – це найбільша чеснота. Ми не можемо спокійно спостерігати за тим, що зараз відбувається в Україні. Для кожного з нас останні місяці були часом молитви – молитви за вільну та незалежну Україну. Ми пишаємося вашою витривалістю, ми з вами», – написали в своєму зверненні до українців польські діячі культури.

Кінорежисер Кжиштоф Зануссі останні події в Україні називає процесом визволення з рабства, ренесансом українського народу. «Я думаю, що обидва Майдани – і той Майдан, який був раніше, і цей, теперішній – вони обидва є виявом українського духу, яким Україна відрізняється і від Польщі, і, передусім від Росії. На мою думку – це відлуння ідеї соборності, яка завжди була в східному християнстві і завдяки якій демократія реалізовувалася через громаду, яка сама себе створювала», – розповів Зануссі Радіо Свобода.

На його думку, значна підтримка для політики Кремля серед російського суспільства спричинена ностальгією за імперією. Та вона, вважає митець, шкідлива для самих росіян, адже затримує розвиток їхньої країни, відкидає народ у минуле.

Росія не розпрощалася з тими страшними роками комунізму
Кжиштоф Зануссі
«Тому я думаю, що такі настрої – тріумфалізму та ностальгії за минулим – це, в принципі, відступ назад. Це, зокрема, спричинене тим, що Росія не розрахувалася зі своїм минулим, не поставила собі запитання, що зробили попередні покоління. Вона не розпрощалася з тими страшними роками комунізму», – зазначає режисер.

Митці не повинні схвалювати актів агресії – Ольбрихський

Даніель Ольбрихський – відомий польський актор, який знявся у кількох російських кінофільмах, зокрема в «Сибірському цирюльнику» й «Турецькому Гамбіті». На знак протесту проти дій Росії в Україні він написав своє особисте звернення до росіян. У ньому актор, зокрема, зазначив: «Я з великим смутком сприйняв підлесливого листа президентові від ваших діячів культури».

Ольбрихський переконаний, що митці не повинні схвалювати актів агресії однієї держави щодо іншої. За його словами, обов’язок діячів культури – боротися за цінності гуманізму, причому часто в опозиції до влади. Протестуючи проти анексії Криму, Даніель Ольбрихський відмовився виступити на сцені московського Польського театру, де мав грати одну з головних ролей у спектаклі «Викрадення Європи».

Дякую Богові за позицію Рязанова – Брильська

Барбара Брильська, польська акторка, виконавиця головної жіночої ролі у фільмі «Іронія долі, або з легкою парою» каже, що страждання України сприймає як своє особисте. Вона жалкує, що не може вплинути на ситуацію ніяк, окрім надання моральної підтримки українському народові.

Про українців, які стали жертвами агресії з боку Росії, Брильська у розмові з Радіо Свобода сказала: «Вони в моєму серці, я дуже сильно страждаю з цього приводу. Я шокована. Я дуже через це страждаю». Акторка зізнається, що побоюється поглиблення російсько-українського конфлікту і перетворення його у війну наддержав.

Барбара Брильська радіє, що Ельдар Рязанов, режисер фільму «Іронія долі», засудив агресію Росії в Україні. За її словами, вона ототожнює себе з цим талановитим кіномитцем і дякує Богові, що він вчинив саме так, а не інакше.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG