Доступність посилання

ТОП новини

Сотня Самооборони перетворилась у «люстраційний комітет»


Сотня Самооборони перетворилась у «люстраційний комітет»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:14 0:00

Київ – Люди в масках, прапори, міліцейські машини, автомати, крик і відеокамери. Цього тижня територія автостанції «Поділ», де розташована дирекція державного підприємства «Київпассервіс», була схожа на знімальний майданчик одного з американських блокбастерів.

Весь переполох через візит на підприємство люстраційного комітету «Ніколи знову». Активісти прийшли в дирекцію державного підприємства, яке володіє двома десятками автостанцій в Києві та області, через звернення тутешніх працівників. За інформацією, яку отримали в комітеті, керівництво корумповане. Впродовж двох тижнів активісти збирали свідчення і докази про масштабні оборудки.

Комітет звинувачує «Київпассервіс»

За інформацією від «Ніколи Знову», в касу підприємства, а відповідно і до бюджету, потрапляє лише незначна частина отриманих від пасажирів коштів. Більшість же прибутку йде «чорною готівкою» в кишені спеціальних наглядачів, які є на кожній станції. Те ж відбувається і з прибутком від інших видів діяльності автостанцій, зокрема, навіть грошей за користування туалетами. Учасники комітету запевняють, що так звані «смотрящі» всі з Донецька і мешкають в гуртожитку підприємства.

Збитки від схеми, за якою гроші від продажу квитків йдуть у кишеню керівників «Київпастрансу», а не в бухгалтерію, як підозрюють, вимірюються сотнями тисяч гривень кожного місяця. В.о. гендиректора Інна Телесова всі звинувачення відкидає і взагалі відмовляється спілкуватись з активістами.

«Всім, до побачення, – вигукує Телесова. – Контролери виконують свої службові обов’язки. Ніхто нічого мені не носить. З чого ви це взяли? Звертайтесь зі своїми доказами у прокуратуру».

«Корупційна схема тягнеться до Міністерства» – активіст

Далі на підприємство приїжджає міліцейські автоматники і слідчі. Активісти передають їм усі докази, які змогли зібрати. Після ознайомлення, міліціонери попереджують, що притягти до відповідальності керівництво «Київпассервісу» буде складно, адже зібраних матеріалів недостатньо. Відтак, активісти готові продовжувати своє розслідування далі. Врешті сподіваються розкрити весь підозрілий ланцюжок.

Ми побачили, що керівниця втекла, навіть не дочекавшись слідчої групи
Євген Карась


«Ми побачили, що керівниця втекла, навіть не дочекавшись слідчої групи. Зараз, думаю, прокуратура візьметься за цю справу, перевірить всі ці свідчення і схеми будуть зупинені. Але, звісно, нас цікавить не лише «Київпассервіс», а те, що ця схема тягнеться до Міністерства інфраструктури», – заявив Євген Карась, активіст люстраційного комітету «Ніколи знову».

Комітет складається з бійців «свободівської» сотні Самооборони

Люстраційний комітет утворений з учасників Другої сотні Самооборони. Це «свободівська» сотня. Учасники комітету не приховують своєї належності до політичної сили. Після активних бойових дій хлопці вирішили не припиняти роботу, однак форму і цілі довелось змінити. Тепер активісти планують боротись з корупціонерами.

У комітеті збирають інформацію про факти зловживань політиків та чиновників. Звернутись може кожен, у кого є відповідні матеріали. Відтак, окрім акцій прямої дії, активісти займаються аналітичною роботою. Залучають волонтерів та спеціалістів, ті розбирають документи, які приносять в комітет інформатори.

Активісти розробляють сайт за прикладом «Вікілікс»

Тематика найрізноманітніша: від освіти і до транспорту. В кількох невеликих кімнатах, де працюють активісти стоси документів. Спершу їх систематизують та розділять за спрямуванням, далі будуть досліджувати ретельніше.

Собі за приклад активісти ставлять всесвітньовідомий сайт «Вікілікс». З часом хочуть зробити щось схоже, але українського зразка. Зараз розробляють ресурс для «зливу» компромату в який самі не зможуть втручатись. Інакше, вважають, їх будуть звинувачувати у політичній заангажованості. Поки що працює бета-версія. Тут і публікуватимуть все, що зможуть «накопати». Переконані, що публічність – їхній головний інструмент.

А щоб підсилювати вплив у «Ніколи знову» обіцяють проводити акції прямої і рейди на кшталт того, що відбувся у «Київпастрансі». Також сподіваються на співпрацю з правоохоронними органами. Тут у нагоді активістам може стати недавнє призначення на посаду генпрокурора «свободівця» Олега Махніцького.

Ми збираємо компромат, ми збираємо матеріали, проводимо спочатку внутрішнє розслідування, потім спільно з прокуратурою робимо решту справи
Станіслав Павлов


«Ми збираємо компромат, ми збираємо матеріали, проводимо спочатку внутрішнє розслідування, потім спільно з прокуратурою робимо решту справи, – пояснює куратор ініціативи Станіслав Павлов. – Ми пишемо до них звернення, у нас працює помічник народного депутата, який також пише депутатське звернення, щоб вони реагували. Тому прокуратура зобов’язана далі проводити розслідування».

Активісти зайняли приміщення, що належали КПУ

Наразі комітет не має ніякого юридичного статусу, а діє як громадське об’єднання. З часом активісти планують відкрити філії комітету в кількох регіонах України. Втім, далекоглядним планам можуть завадити і самі правоохоронці, на співпрацю з якими розраховують хлопці.

Офіс комітету «Ніколи знову» розташований в будівлі на вулиці Борисоглібській, 7 і до останнього часу це був центральний офіс Комуністичної партії України. Однак, в кінці лютого його розгромили невідомі. Тепер на фасаді встановлені прапори ВО «Свобода» та Другої сотні Самооборони.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG