Доступність посилання

ТОП новини

Москва і Київ б’ються, а в Мінська голова болить – білоруські ЗМІ


Олександр Лукашенко
Олександр Лукашенко
Білоруська преса постійно пише про події в Україні. При цьому незалежні ЗМІ відверто співчувають українцям, офіційні – більш стримані у своїх оцінках, але також в цілому підтримують цілісність сусідньої держави.

Головна офіційна білоруська газета «Беларусь Сегодня» зауважує, що недільні висловлювання президента Олександра Лукашенка про Україну «інформагентства блискавично розібрали на цитати».

«Особливо широкий резонанс в Україні отримали висловлені Олександром Лукашенком оцінки останніх драматичних подій у цій країні, аналіз їх причин і наслідків. У медійних рейтингах сусідів вони вийшли на верхні рядки. Не дивно, що одна з найпопулярніших українських телепрограм тут же звернулася до президента з проханням про розширене інтерв’ю», – пише «Беларусь Сегодня». Мова йде про інтерв’ю Савіка Шустера з Олександром Лукашенком для п’ятничної передачі «Шустер Live».

«Олександр Лукашенко відверто виклав свою точку зору на проблеми, якими цікавився журналіст. Хоча звучали не найзручніші запитання. Як, наприклад, про особисті оцінки дій в критичний момент Віктора Януковича. Олександр Лукашенко відповів, як завжди, прямо: «Що стосується Януковича: ну, який він для мене президент? Ось останній його виступ: товариші, панове, я живий, здоровий, я головнокомандувач Збройними силами. Відразу питання: а де твоя армія?..» – цитує головна білоруська офіційна газета Олександра Лукашенка.

Чи спише все війна?

Незалежна газета «Новы час» пропонує інтерв’ю з колишніми кримськими полоненими Андрієм Щекуном та Юрієм Шевченком. Їх побут у полоні сепаратистів газета називає «пеклом».

Юрій Шевченко про своїх загарбників розповів: «Це були дуже агресивно налаштовані люди. На моє запитання, міліція вони чи хто, мені просто заламали руки за спину, надягли наручники, взяли за комір і кинули в легкову машину. На підлогу між переднім і заднім сидіннями. Кричали: ти козел, урод, приїхав нам тут всю малину псувати. Потім чоловік, що сидів на передньому сидінні, дістав ніж, пригрозив, що зараз поріжуть мене тут на шматки. І відрізала мені шматок вуха...»

Це тільки в побуті говориться, що «війна все спише», насправді злочин залишається злочином навіть в умовах війни. І за нього, хочеться вірити, винні згодом понесуть відповідальність, пише газета «Новы час».

Мінськ говорить те, що хотіли б почути і в Москві, і в Києві

Позиція Мінська з приводу російсько-українського протистояння полягає в тому, щоб обидві сторони почули те, що хочуть почути. Звідси і настільки суперечливі висловлювання президента Лукашенка про те, що Україна повинна залишатися єдиною, неподільною і цілісної, але Крим де-факто сьогодні – частина Росії. Так пише інтернет-газета «Белорусские новости».

«Саме так 23 березня заявив Олександра Лукашенка. Реакція сторін на таку заяву була різною. МЗС України відкликав із Білорусі свого посла. А посол Росії в Білорусі висловив Лукашенкові подяку. Гіпотетично на російсько-українському «фронті» можливі три основні сценарії: повернення до стану справ до початку російської збройної агресії; консервація нинішнього стану; подальша ескалація конфронтації. Однак припущення, що Москва може засоромитися скоєним і відіграти назад, абсолютно нереальні, тому має сенс розглядати тільки два останні варіанти», – пише білоруське інтернет-видання.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG